Az idei karácsony kicsit más lesz, mint amit eddig megszoktunk, de decemberben azért most is minden az ünnep körül forog. Elképzelni sem könnyű, hogy a nagyvilágban a karácsonyhoz mennyi érdekes hagyomány kötődik, és hogy milyen sokféleképpen is lehet ünnepelni. Íme, néhány meglepő karácsonyi szokás!

 

A Yule-kecske

Svédországban a szalmából font Yule-kecske a karácsonyi ünnepkör kezdetét jelzi. Decemberben szinte minden otthonban megtalálható ez az apró figura, amely végül a karácsonyfára is felkerül. De van egy svéd kisváros, Gävle, ahol nem aprózzák el a dolgot, és a főtéren is kiállítanak egy szalmából font kecskét, nem is akármekkorát, hiszen a magassága több mint 10 méter. Ezt a hatalmas állatalakot egy igen furcsa hagyomány övezi, ugyanis szinte minden évben megpróbálják felgyújtani. Bár a rendőrség nagy erőkkel óvja a város látványosságát, a legtöbbször nem sikerül megakadályozni a „csínytevést”. Manapság már fogadni is lehet a helyi lottózókban, hogy lángra lobban-e ismét a szegény kecske, vagy megússza az ünnepet.

 

  

 

Ahol görkorival mennek a karácsonyi misére

A dél-amerikai Venezuela fővárosában, Caracasban bevett hagyomány, hogy aki teheti, görkorcsolyával vagy gördeszkával megy a karácsonyi misére. Könnyen megteheti, hiszen a városban télen is 20 °C körüli a hőmérséklet, és a rendőrség ilyenkor az autókat is kitiltja az utcákról, hogy a görkorisok biztonságosan közlekedhessenek. A mise után aztán mindenki siet haza, hogy a hagyományos karácsonyi ételt, a hússal töltött tésztafélét, a tamalét a családja körében elfogyassza.

 

     

 

Karácsonyi koncert a parkban

Az ausztráliai Melbourne-ben szép karácsonyi hagyomány, hogy szenteste az emberek kivonulnak a város parkjaiba, s különféle kórusok és zenészek karácsonyi dalait hallgatják. A legnagyobb parkban a híres melbourne-i szimfonikus zenekar ad ingyenes koncertet, amit tízezrek hallgatnak élőben. Az ülőalkalmatosságot és a koncert alatt elfogyasztott ételt és italt minden család maga viszi az eseményre.

 

  

 

  

 

Mexikóban az égből potyog az ajándék

Na jó, ez túlzás, de egy különleges és kedves szokásnak köszönhetően karácsonykor Mexikóban valóban a magasból potyognak az édességek a gyerekekre. Ebben a közép-amerikai országban nyolc napig tartó esemény a Posadas, ami a betlehemezéshez hasonló szokás. A végén, december 24-én, szenteste aztán a családok együtt énekelnek és imádkoznak. Ezután történik az ajándékozás, amihez hozzátartozik egy magasra fellógatott, díszes agyagedénynek, a piñatának széttörése. A cukorkával és édességekkel teli edényből hull a gyerekekre az áldás mindenféle finomság formájában. Jó móka lehet!

 

  

 

A japán karácsony

Japán nagyrészt nem keresztény vallású ország, így a lakosságnak csak nagyon kis része ünnepli hagyományos keretek közt a karácsonyt. A távol-keleti országban december 24-e még csak nem is munkaszüneti nap! A japánok ennek ellenére megtalálták a módját a karácsony megünneplésének. Persze nagyon másképp ünnepelnek, mint mi. A szigetország lakói ugyanis ilyenkor vásárolni és bulizni mennek. A karácsonyi menüt pedig (leginkább rántott csirkét) a legtöbb család valamelyik gyorsétteremből rendeli, akárcsak a vaníliás, piskótás, epres és csokis karácsonyi tortát, a kurisumasu keekit.