Sorozatunk legújabb részében a mesék ikonikus alakjairól, a sárkányokról lesz szó. A sárkányokkal kapcsolatban sok kérdés felmerül, ezek közül próbálunk most néhányra választ találni. Miért lehet több feje? Süsün kívül van még jó sárkány, vagy a többi mind gonosz? Varázsolni is tudnak, vagy csak tüzet okádnak? Léteznek a valóságban is sárkányok? Hát ezeket a dolgokat mindenképpen érdemes kicsit körüljárni, hogy megokosodjunk sárkányügyben.

 

A többfejű sárkányok

A magyar népmesék specialitása a hétfejű sárkány, de egytől akár huszonnégyig is terjedhet a sárkányfejek száma. A hétfejű sárkányon kívül még a három és a tizenkettő a leggyakoribb. Ennek okát elsősorban abban kell keresni, hogy a magyar nép monda- és mesevilágának igen fontos száma a három, a hét és a tizenkettő. A népmesékben gyakran előfordul, hogy a főhős egyre többfejű sárkánnyal találkozik, és a fejek számával arányosan növekszik a feladat veszélyessége is, hiszen a legtöbb esetben az maga a feladat, hogy le kell győzni a sárkányt.

 

     

 

Jó sárkány, rossz sárkány

Az európai hagyományban a sárkányok elsősorban gonoszak, a rossz megtestesítői, az emberek ellenségei. Sokszor fordul elő, hogy valamilyen kincset vagy fontos személyt (például egy királykisasszonyt) őriznek, amit a mesehősök szeretnének megszerezni. Ezzel szemben a keleti kultúrákban, például a kínai hagyományban a sárkányok általában segítő, jóságos lényként jelennek meg, tanácsot adnak, segítenek a bajban, törődnek az emberekkel.

 

  

 

Varázslat és tűzokádás

A magyar mesék sárkányai az európai sárkányokhoz hasonlóan képesek az orrukon és a szájukon át tüzet okádni, tehát mondhatjuk, hogy ez sárkányéknál alaptulajdonság. Ezt erősíti a tény, hogy a kínai sárkányok is tűzokádók. De mi a helyzet a varázslattal? Általánosságban elmondható, hogy minden nép meséinek sárkányai rendelkeznek valamilyen varázserővel, de a kínai sárkányok ez irányú képessége sokkal jelentősebb. A kínai sárkányok képesek alakot váltani, beolvadni a természetbe, vagy éppenséggel láthatatlanná válni. Érdekesség, hogy míg az európai sárkányok denevérszerű szárnyak segítségével tudnak repülni, addig a kínai sárkányok ezt a bravúrt is varázslattal oldják meg.

 

 

A valódi sárkány

Na, és ha nem tudtad, itt az igazi meglepetés, ugyanis sárkány a valóságban is létezik. Ő pedig nem más, mint a varánusz, közkedvelt nevén a komodói sárkány. Ez a világ legnagyobb gyíkféléje, Dél-Kelet Ázsiában, Indonézia kis szigetein, például Komodó szigetén él. Testhossza a három métert is meghaladhatja, tömege pedig 150 kilogramm is lehet. Kedvenc táplálékai közé tartoznak a bogarak, hernyók és a kisebb tengerparti állatok. Mivel azonban a saját élőhelyén csúcsragadozónak számít, ezért gyakorlatilag mindent zsákmánynak tekint. Így ha esetleg Komodó szigetén járva találkozol vele, ne tévesszen meg, hogy egyfejű, nem olyan barátságos, mint Süsü, sőt kifejezetten veszélyes az emberre. Ha mégis szeretnél ilyen állatot látni és nem akarsz emiatt Indonéziáig utazni, akkor biztonságos körülmények között találkozhatsz vele Magyarországon, a Nyíregyházi Állatparkban.

 

  

 

  

 

A Sárkány Lovagrend

Hogy a sárkányok a történelemnek is milyen fontos szereplői, azt mi sem mutatja jobban, mint a Sárkány Lovagrend. Persze itt a sárkány csak mint jelkép jelenik meg, de akkor is. A Luxemburgi Zsigmond magyar király és későbbi német-római császár által 1408-ban alapított lovagrend a saját magát feláldozó sárkányt választotta szimbólumának, ezzel utalva az egyik legfontosabb lovagi erényre, az önfeláldozásra. Zsigmond halála után a rend sokat vesztett jelentőségéből, de csak az 1700-as években szűnt meg. Manapság azonban ismét létezik, hiszen 2001-ben újraalapították, tehát nem csak sárkányok léteznek, hanem sárkányos lovagok is.