Ezúttal egy olyan hősnőről mesélek nektek, akinek egy bikafejű szörnyeteg volt a féltestvére, s aki Thészeuszt, a nagy hőst segítette.

 

Ma a görög mitológia egyik legnagyobb szuperhőséről mesélek nektek, aki megszabadította a földet a szörnyetegektől, és az eget az ellene lázadóktól.

 

Ezúttal egy olyan hősnőről mesélek nektek, aki egy tengeri szörnnyel nézett farkasszemet, míg egy ifjú hős meg nem mentette.

 

Ezúttal egy olyan hősről mesélek nektek, aki az istenektől kapott csodás eszközök segítségével szörnyeket győzött le.

 

Ezúttal egy olyan lányról mesélek nektek, aki kis híján az életét áldozta Hellászért, de szerencsésen megmenekült.

 

Most a görög mitológia egy másik ismert hajósáról, Iaszónról mesélek, aki Odüsszeuszhoz hasonlóan sok mesés tájat bejárt, sok csodás kalandot átélt.

 

Múltkor Odüsszeuszról meséltem, most elmondom a felesége, Pénelopé királynő történetét. Pénelopé a hitvesi hűség mintaképe, s férjéhez hasonlóan ő is rendkívül találékony és okos volt.

 

Most egy olyan görög hősről mesélek, aki úgy gondolta, az embernek az erőszak helyett inkább az eszét kellene használnia. A háborút megpróbálta elkerülni, s mikor ez nem sikerült, azon igyekezett, hogy minél hamarabb véget vessen az öldöklésnek, mert haza akart jutni a családjához. A sors úgy akarta, hogy az ő hazaútja tartott a legtovább.

 

Ezúttal Helénáról mesélek nektek, akit magyarul görög Ilonának is neveznek. Ő ugyan nem szuperhős, de igazi szuperhősök versengtek a kezéért.

 

Hogy milyen egy antik szupermen? Hát épp olyan, mint a szőke Akhilleusz. Földöntúli ereje van, mindenkinél gyorsabb a lába, bátrabb a szíve, nincs párja a görögök közt harci kedvben, de még szépségben is alig. Mindent elért, amit harcos elérhet, csak egyet nem: a földi boldogságot. Anyja Thétisz, a halhatatlan tengeristennő, apja halandó földi király, Péleusz volt.