kab58

 

Szoktuk mondani , hogy valaki szamár, vén szamár. Nem hízelgő jelző ez, annyi bizonyos, bárkire is mondjuk. De tényleg együgyű állat a szamár? Távolról sem! A házi szamár sem ostoba, hát még a vadon élő rokonai! Azok aztán nem ijednek meg akármitől, képesek szembeszállni még a farkasokkal is! Híresek szelíd természetükről és nagy erejükről. Igaz a mondás, miszerint ha ló nincs, a szamár is jó. De még milyen jó!

 

Az afrikai vadszamár

A szamarakról köztudott, hogy szeretik a meleget, a hideget meg nehezen tűrik. Nincs ez másként az afrikai vadszamárral sem. Régebben nagyobb területen is elterjedt, mára azonban már csak Afrika északkeleti részén, eldugott helyeken tud zavartalanul élni. Számban is erősen megfogyatkozott, alig pár száz maradt belőle, ezért a súlyosan veszélyeztetett állatok közé tartozik. A házi szamárnál kisebb testű, szőrzete szürkésbarna, de a hasa neki is fehér, ahogy a szamaraké általában, jellegzetes ismertetőjegye pedig a zebracsíkos lába. A száraz afrikai meleg éppen neki való, a nap legforróbb óráit azonban ő is árnyékban pihenve tölti. Alkonyatkor és éjjel jár táplálék meg víz után. Alfajai a núbiai és a szomáliai vadszamár.

 

kab55   kab56   kab57

 

A mongol kulán

Az ázsiai vadszamarak sivatagok, puszták lakói Ázsia középső részein. A zordabb időjárási körülményeket is elviselik. Lényegesen különböznek az afrikai rokonoktól. A bundájuk színe inkább vöröses-rőtes, és a lábukon nincsenek zebracsíkok, viszont a hasuk nekik is fehér. Több alfajuk van, ilyen a mongol kulán is.

 

kab59

 

Mongólia vadszamara a Góbi sivatagban él meglehetősen szélsőséges időjárási körülmények között. De mert nagyon szívós állat, akár hideg, akár forróság van, eltűri. Forró nyarakon lyukat ás a kiszáradt folyómederbe, hogy a felszín alatti vízhez hozzájusson. Az ilyen lyukakat, vízlelő helyeket aztán más állatok, sőt az emberek is használják. Ugye, hogy csöppet sem szamár ez a szamár?

 

kab60   kab61   kab62

 

A perzsa onager

Ez a fürge, jól futó szamár a gyorsaságot választotta menekülési taktikául. Számos ragadozó, mint a tigris, a medve, a vadkutya, a leopárd les rá, és próbálja őt elkapni. Néha sikerül is nekik. De náluk is veszélyesebbek számára az orvvadászok, akik húsáért és bőréért vadásznak rá. Kisebb, mint a többi szamár, talán ezért is fürgébb a rokonainál. Hegyi pusztákon, sivatagos területeken él, ahol az életben maradását gyakran az aszály is fenyegeti. Veszélyeztetett faj.

 

A türkmén kulán

Sajnos az ugyancsak erősen veszélyeztetett állatok közé tartozik, és nem csupán azért, mert a farkas, a hiéna és a leopárd mind vadászik rá, hanem főleg az ember miatt. Egyre kisebb az a terület, ahol jól és biztonságban érzi magát, pedig igen jó menekülő. 70 km/óra sebességgel is képes futni, ha úgy hozza a helyzet. De óvatos is nagyon. Csak olyankor megy a vízhez inni, amikor a terepet biztonságosnak látja a maga és a kicsinye számára. Egyébként megelégszik a füvekkel, sásokkal, ezekből nyer vizet.

 

kab63   kab64

 

A tibeti kiang

A legnagyobb testű szamár. Közeli rokona az ázsiai vadszamárnak, de nem alfaja. Növényevő, mint minden szamár, a fűféléket kedveli, kedvence az árvalányhaj. Télidőben azonban beéri a hó alól kiásott cserjékkel, szomját pedig hóevéssel csillapítja. A tibeti farkas előszeretettel vadászik rá. Farkastámadás esetén a kiangok körbeállnak, és fejüket lehajtva, az erős hátsó lábaikkal hátrafelé rúgva megvédik a ménest a ragadozótól. Okosak ezek a szamarak is!