Amint véget ért az iskolaév, Mimó megkezdte kalandos utazását. Első útja a Magas-Tátrába vezetett. Jól döntött, hiszen a nagy hegyekben nyáron is hűvöset lehelnek a hatalmas fenyvesek, túrázni, hegyet mászni és a csodás tájban gyönyörködni itt aztán ilyenkor kitűnően lehet.

A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata. Arról is nevezetes, hogy ez a világon a legkisebb magashegység, főgerince mindössze 26 km hosszú. Nagy része védett, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) felügyelete alá tartozik. Némely részét turisták nem látogathatják, olyan szigorú a védelme.

Nyáron sok turista, hegymászó és túrázó látogat a Magas-Tátrába. A hegység területén jelzőtáblákkal jól kijelölt turistaösvények vezetnek. A látogatók minden nevezetes helyhez eljutnak rajtuk, kilátóhoz, forráshoz, vízeséshez, menedékházakhoz egyaránt.

A Magas-Tátrában sajnos nyáron is sok baleset történik. A túrázók gyakran nem veszik komolyan az időjárás zordra fordulását, nem megfelelő a felszerelésük, letérnek a túraútvonalról és eltévednek. A hegymászók könnyen balesetet szenvedhetnek akár egy lehulló kőtől is.

 

  

 

A bajbajutottak segítségére sietnek a hegyi mentők. Ők jól ismerik a Tátrát, tapasztalt hegymászók. Néha azonban csak légi úton tudják a szerencsétlenség helyszínét megközelíteni. Ilyenkor a Hegyi Mentőszolgálat piros helikoptere száll föl, hogy a sérültet sürgősen kórházba vigye.

A hegyoldalakon menedékházak várják a fáradt, éhes és pihenésre vágyó hegymászókat. Néhány menedékház a Tátrában olyan magasan van a hegyen, hogy már csak gyalogosan lehet megközelíteni. Ezekbe hegyi teherhordók viszik föl az élelmiszert, a tisztálkodási szereket, sőt a fűtőanyagot is – a hátukon.

 

  

 

A teherhordók – idegen szóval serpák – erős és kitartó fiatalemberek. Jól ismerik a hegyet és persze van jó hegymászó bakancsuk. Hiszen nem kis feladat a meredek és sziklás terepen a nagy teher cipelése. Akár 90 kg árut is felpakolnak a hátukra. Teljesítményüket elismerik és nagyra becsülik a környékbeliek. Nyár elején szokásosan versenyt is rendeznek a Tátrában, ahol kipróbálhatják a magukat erősnek érzők, hogy mekkora terhet és milyen magasságba képesek felvinni a hegyen.

A turistáknak földbe gyökerezik a lába, amikor a szállójuk ablakán kitekintve jól megtermett barna medvét látnak kukázni.A tátrai medvék újabban bejárnak a településekre, s a kidobott ételmaradékokból táplálkoznak. Rájöttek, hogy a kukákból sokkal könnyebben jutnak élelemhez, mint a sűrű erdőben. Az anyamedvék nem szamócázni, hanem kukázni tanítják a bocsaikat. Hogy erről leszoktassák őket, medvebiztos kukákkal látják el a tátrai településeket.

 

  

 

Feladat

Miért szokhattak rá a medvék a kukázásra, mit gondoltok? Nézzetek utána, mivel táplálkoznak ezek a nagyvadak az erdőben!