Amikor Mimó és manó barátai a jeti vállán ücsörögve egy délután hétmérföldes léptekkel bejárták a Magas-Tátrát, észre sem vették, hogy mikor voltak éppen Szlovákiában, és mikor léptek át a szomszédos Lengyelországba. Hiszen a hegyeknek, fáknak, a madaraknak és medvéknek, jetiknek és manóknak mindegy, hogy az emberek hol húzzák meg térképeiken az országhatárokat!

Lengyelország Közép-Európában található, Szlovákia északi szomszédja. Területe több mint 318 ezer négyzetkilométer, így Szlovákiánál hatszor is nagyobb. 38 millió lakója van, majdnem nyolcszor több mint Szlovákiáé. Fővárosa Varsó.

 

 

Az ezeréves városok országa

A lengyelek már több mint ezer éve megalapították az országukat Európa közepén. A határait is kijelölték, amit persze a szomszédok nem mindig tartottak tiszteletben. Volt úgy, hogy egészen földarabolták maguk közt Lengyelországot, annyira, hogy nekik maguknak semmi sem maradt, még a térképről is eltűnt egy időre az országuk. Ám ügyes emberek a lengyelek! Újra lett nagy országuk, és az odalátogató turisták ma csak ámuldoznak a gazdagságán, amikor az ezeréves városai utcáin sétálnak, a hatalmas erdőségeiben, a tóvidékek labirintusaiban kirándulnak vagy éppen a tengere partján nyaralnak.

 

A turisták paradicsoma

A Magas-Tátra északi oldala már Lengyelország. Itt van Zakopané, a faházairól és csipkésre mintázott juhsajtjairól híres városka. Ahogy mondják, ez Lengyelország téli fővárosa. A környéken nagyszerűen lehet síelni. Nyáron a hegymászó turisták látogatják előszeretettel. A füstölt juhsajt, az oscypek az utcai árusok polcain illatozva viszont egész évben csábítja a turistákat. De a lengyeleknek is ez az egyik kedvenc étele. Egyszóval mindenki rajong érte, talán még maguk a hegyi réteken legeltető juhászok is.

 

  

 

A régi főváros

Az ország régi fővárosa Krakkó. Az egykori királyi palota, a Wawel ma is áll a városban, a Visztula folyó partján. Itt koronázták a lengyel királyokat, köztük a magyar királyleányt, Hedviget, majd kétszáz év múlva Báthory István erdélyi fejedelmet. Mindketten itt is vannak eltemetve. Hedviget – akit lengyelül Jadwigának mondanak –, irgalmas cselekedeteiért nemrégiben szentté avatták. Báthory Istvánt pedig a lengyelek ma is az egyik legnagyobb királyukként tisztelik.

 

  

 

Itt senki sem bukik meg

A lengyel gyerekek hatosztályos alapiskolába járnak, s ez után még három év gimnázium következik. Az alapiskola első három évében – képzeljétek?! – nincs osztályozás, bizonyítvány se, és senkit se lehet megbuktatni. A tanító nénik csak leírják a szülőknek, mit hogyan sikerült a csemetéjüknek elsajátítania az iskolában, hogyan viselkedett, miben nagyszerű, miben gyengébb. Az írás, olvasás, számolás nincs is külön órákra bontva, nincsenek külön tantárgyak, hanem együtt és nagyon játékosan foglalkoznak mindennel egyszerre. Nahát!

 

Feladat

A bölény ma a legnagyobb emlősállat Európában. Egy bika akár 1000 kg-t is nyomhat, marmagassága pedig csaknem 2 méter. De mi az a marmagasság? Nézz utána! Hasonlítsd össze a bölény marmagasságát a szarvasmarháéval és a lóéval!