Ez a zord éghajlatú sziget fenn, északon az Atlanti-óceánban minden zordsága és kopársága ellenére hihetetlenül színes. Az egykor pöfékelő tűzhányók sárgás-vöröses, kékes-zöldes narancs és fekete színekben pompázó hegyvonulatokat hagytak maguk után. Az év felét a sarki fény teszi káprázatossá. Sok turista a föld alól előtörő, meleg vizű források, a gejzírek, mások a vízesések látványáért látogat ide.

Izland a tűzhányók, gejzírek, gleccserek, a lundák és a sarki fény országa. Szigetország, messze északon az Atlanti-óceánban. Területe 103 ezer négyzetkilométer, ezzel Európa második legnagyobb szigete. Lakóinak száma mindössze 332 ezer, mifelénk egy-egy nagyváros lakossága hasonló számú. Fővárosa Reykjavík.

 

  

 

A vulkánok szigete

Izland a vulkánok szigete. Vagy 140 tűzhányó található rajta. Maga a sziget is úgy keletkezett, hogy a föld folyékony belseje a felszínre tört, és megszilárdult. Területének jelentős részét ma is terméketlen lávamező vagy sivár homok borítja. Egy része viszont fagyos jégmező.

 

A sarki fény

A sarki fénykülönleges fényjelenség. Az északi sarkkörtől északra főleg késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg. Egyszer káprázatos, színes függönyre hasonlít, máskor sugárkoszorúra. Fentről, a magasból készült műholdas felvételek szerint viszont mindig gyűrűként, mintegy glóriaként veszi körül az északi sarkot. Izlandról nézve különösen pazar színekkel kápráztatja el az északi égbolt csodálóit.

 

   

 

A lundák birodalma

A nyugati parton, az óceán fölé magasodó sziklafalakon hatalmas madártelepek találhatók. Számtalan különleges madárfaj fészkel itt a sziklák repedéseiben. A legnépesebbek valószínűleg a lundák kolóniái. A parttól nem messzire viszont már a fókák és a bálnák birodalma kezdődik.

 

Az izlandi birkák

A birkáknak is köszönhető, hogy a zord sziget egykor benépesült. Mert nemcsak élelmet, hanem meleg ruhát is adtak a megtelepülőknek, legelőször a vikingeknek és a keltáknak, Izland első lakóinak.

 

A híres gyapjú

Az izlandi juhot még a vikingek vitték magukkal a szigetre. A hideg éghajlat különösen ellenállóvá formálta e négylábúak gyapját: a külső rétege vízálló, a belső, finom réteg pedig a legkitűnőbb hőszigetelő. Ebből a híres gyapjúból készülnek a jó meleg izlandi pulóverek a jellegzetes mintákkal.

 

   

 

Tudtad?

Szórakozásnak is nagyszerű a szeptemberi birkaterelés. A nyájak tulajdonosai ilyenkor meghívják a rokonokat, barátokat, ismerősöket, hogy segítsenek a lankákról behajtani az állatokat a fedett téli szálláshelyekre. A program több napig tart, lehet sokat gyalogolni, nagyokat enni-inni, beszélgetni és a munka után éjszakánként jókat mulatni.

Az izlandiak állítólag nagyon sokat olvasnak. Ők vásárolják a legtöbb könyvet is az európaiak közül. Az izlandi gyerekek imádják a manókról, törpékről, tündérekről szóló történeteket.

Nagy attrakció Izlandon a bálnamegfigyelés. A kíváncsi turisták számára hajóutakat szerveznek a nyílt óceánon, hogy természetes élőhelyükön láthassák a hatalmas jószágokat –  amelyek azonban nem mindig mutatják meg magukat a turistáknak.

Reykjavík, a főváros mintha csak egy mesebeli városka volna a színes háztetőivel. Hangulatos éttermeiben viszont bálna- és cápahúst is kóstolhatnak az éhes turisták.

 

Feladat

A lunda kitűnő halász. Akár 15 m mélyre lemerül a tengerbe, és egyszerre 30 halat is felhoz a  csőrében. Készíts táblázatot a Kárpát-medence legismertebb halászmadarairól és halászási módjaikról!