A budai királyi palota

 

Volt egyszer egy király. A palotája kertjében állt egy aranyalmafa. Az istállójában volt tizenkét ló.

Ugye, milyen sok mesében lehet olvasni a királyokról?! De a palotákról, ahol a királyok laktak a feleségükkel meg a gyerekeikkel, a három királyfival vagy a három királykisasszonnyal, elég kevés említés esik. Pedig volna mit regélni ezekről a pompás épületekről. Hiszen gyakran az ország legnagyobb, legpazarabb építményei voltak.

Magyarország legelső királya István volt. Több mint ezer évvel ezelőtt uralkodott. (Ha tudni akarod egészen pontosan: 1000-től 1038-ig ült a trónon.) Erős kézzel igazgatta népe dolgait. Annyira, hogy végül sikerült megszerveznie Magyarországot. Úgy mondjuk, ő volt az országalapító.

István király székhelye még nem Budán volt, mint gondolnád, mint a későbbi királyoké, például a mesékből is jól ismert Mátyásé. Hát akkor hol lakott az első magyar király? Nos, nem is olyan egyszerű elbeszélni ezt. Azokban a régi időkben ugyanis az uralkodók még nem mindig egy helyen éltek, és nem egyetlen központból – fővárosból – igazgatták az ország dolgait. (Hiszen akkoriban még városok se voltak!)

 

I. István   Esztergom

 

I. vagy ahogy még mondani szoktuk, Szent István Esztergomban született (975 táján). Az esztergomi Várhegyen állt apja, Géza fejedelem palotája, és itt élt a fejedelmi család. Valószínűleg ez volt a magyar uralkodók első kőpalotája. Géza fejedelem építette. Milyen is lehetett, és miképp éltek benne a királyok, nos, azt elbeszélem legközelebb.

 

10000   10000

 

A mai tízezerforintoson is Szent István, az országalapító látható, a  bankjegy hátlapján pedig Esztergom látképe. Egyik sem hiteles ábrázolás, hiszen se István királyról, se az akkori Esztergomról nem maradt fenn semmilyen rajz, nem tudjuk, hogy a valóságban hogyan nézhettek ki.

 

Tudod-e?

 

Vannak-e még ma is királyok? A választ megtalálod itt!