Amíg Mimó és barátai a bálna hátán a Csendes-óceán legközepébe, a Hawaii-szigetekre utaznak, tartsunk egy rövid megállót Japánban, ahogy mondani szokták, a felkelő nap országában. Érdemes éppen tavasszal látogatni ide, hiszen ilyenkor virágzik a cseresznye. Rengeteg fesztivált, ünnepséget rendeznek cseresznyevirágzás idején Japánban.

Japán szigetország a Csendes-óceánban, Ázsia keleti partjainál. Több ezer szigetből áll. Területe 377 ezer négyzetkilométer, Szlovákiánál hétszer is nagyobb. Lakóinak száma 126 millió, 25-ször több, mint Szlovákiáé. Fővárosa Tokió.

 

 

Japán nagyon messze van tőlünk. A fővárosába, Tokióba 12 órán, vagyis fél napon át tart a repülőút. Gazdag ország, az emberek itt jólétben élnek. De gyakoriak a földrengések és a nyomukban járó szökőár, a cunami. Ezek óriási pusztításokat visznek végbe az országban.

A szép rózsaszín virágok évszázadok óta megihletik a japán művészeket, költeményekbe foglalják, selyemre, kerámiákra festik finom szirmait. A japán emberek számára sokat jelent a cseresznyevirág. A virágzás idejére minden évben lelkesen készülnek. S aztán sétálgatnak, piknikeznek az illatos cseresznyésekben a fák alatt, ünneplik a tavaszt. Úgy mondják, ez a virágnézés ünnepe náluk. A cseresznyevirág csodálata a szent hegy, a Fuji istennőjétől ered. A legenda szerint az istennő minden évben újjáélesztette a virágokat, és velük díszítette a szent hegyet. Így lett a cseresznyevirág a tavasz és az újjászületés jelképe Japánban.

 

 

A sinkanszen sebesvasút-hálózat a nagyvárosokat köti össze. A vonatok másodpercnyi pontossággal és nagyon gyorsan közlekednek rajta – ötven éve, amióta megvan, egyetlen baleset nélkül. A legújabb szerelvények már óránként 300 kilométert is meghaladó sebességgel hasítanak. Áramvonalas formájuk kacsacsőrre emlékeztet. Megkezdődött ugyanakkor a legújabb vonatok, a pálya felett néhány centivel lebegő maglev vágányainak az építése is. A mágnesvonat 500 km/óra feletti sebességgel szeli majd át az országot.

 

 

Errefelé egyáltalán nincsenek szemeteskukák az utcákon, még sincs szemét sehol, Japán nagyon tiszta ország. Hogy ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a japán emberek egyszerűen nem szemetelnek. Még a cukorkáspapírt sem hajítják el az utcán, hanem szépen hazaviszik, és otthon dobják ki a saját szemetesvödrükbe.

A szusi a legismertebb japán étel. Rizsből és nyers halból készül. A japán emberek ebből a két alapételből fogyasztanak a legtöbbet. Mellettük zöldséget esznek bőséggel. Nagyon egészségesen táplálkoznak.

 

 

A legtöbb japán iskolában a gyerekek egyenruhát viselnek. Minden iskolának saját egyenruhája van, így könnyű megkülönböztetni egymástól az intézmények növendékeit. Korábban az utcán is kötelező volt az egyenviselet. De a japán gyerekek is szeretik a trendi cuccokat, és legalább az utcán olyanokban szeretnének járni. Egyszóval az egyenruha az utcáról Japánban is kezd eltűnni.

 

 

Tudtad?

Turistalátványosság, ahogy a japán makákó majmok üldögélnek télen a meleg vizű forrásokban. Élvezik a fürdőzést, így vészelik át a hideg napokat.

 

Feladat

A japán makákók vagy más néven hómajmok jól tűrik a hideget. A majmok közt ők élnek a legészakabbra a világon. Szeretnek fürdeni. Vajon a többi majom is? Nézz utána!