Mimó és barátai a hosszú tengeri út után végül a Csendes-óceán közepén kötöttek ki: a Hawaii-szigeteken. A trópusokon. Különösen csodás világba csöppentek egyszeriben. A szigetcsoport nem más, mint egy vulkanikus hegységrendszer, amelynek csúcsai kiemelkednek az óceánból.

Itt van a Föld egyik legaktívabb vulkánja, a Hosszú-hegy, hawaii nyelven a Mauna Loa, amely ma is 3 évente kitör, és ontja magából füstöt és a forró lávát. A vulkánok működésének megfigyelésére obszervatóriumot állítottak fel a tudósok számára az egyik szigeten, és nemzeti parkot is létrehoztak itt a természeti értékek védelmére.

 

  

 

Gyönyörű tengerpart, a homokban napozó hatalmas teknősök, a tengerben rengetek apró színes hal, gőzölgő vulkánok, hatalmas vízesések, pazar trópusi színek és hangulat fogadja a Hawaii-szigetekre látogatót. Kivételesen szép világ! Az igazán nem nagy területen buja trópusi esőerdők és magashegyi sivatagok váltogatják egymást. A földi paradicsom ez itt, ahogymondani szokták.

 

A vendégváró virágfüzér

Hawaii szokás, hogy érkezésekor a vendéget virágfüzérrel köszöntik. Ez a lei. A nyakába akasztják a vendégnek, manapság a turistáknak is. A feltűnően szép, édeskés illatú templomfa virágából fonják, amely sokféle színben nyílik a szigeteken.

 

A világ legnagyobb teljesítményű távcsövei

Bizony ezek Hawaiin vannak. A NASA (amerikai űrkutatási szervezet)telepítette őket a Hawaii-szigetekre. Hogy miért éppen ide? Mert itt a legtisztább az égbolt és legkevesebb a légszennyezés. Hát persze! Hiszen Hawaii annyira az óceán közepén van, hogy több ezer kilométerre sehol nincs körülötte szárazföld.

 

  

 

A hullámlovasok

Eleinte a Hawaii-szigetek partjainál figyelték meg az emberek, hogy időnként óriási tarajos, ún. bukóhullámok verődnek a partokhoz, amiket egy deszkán ügyesen egyensúlyozva meg lehet lovagolni. Ebből lett a szörfözés, a mára rangos extrém sport. Hawaiin a téli szezon kezdetét jelenti, amikor megérkeznek a Jaws nevű hullámok és velük a hullámlovasok a világ minden tájáról. Az óriási víztarajok itt akár 30-40 méteresek is olykor, és csaknem 50 km/h sebességgel rohannak a part felé. Hawaii-szigeteken tartották az első profi szörfversenyt is, ma ez a legrangosabb a világon.

 

A nemzet hala és madara

Hawaii állam nemzeti hala a színpompás ékfoltos Picasso-hal, a helyiek nyelvén Humuhumunukunukuapua’a. Aprócska hal, a csúfolódók szerint rövidebb mint a neve (valójában kb. 30 cm). Lagúnák, homokpadok lakója. Magányosan él, nagyon félénk. A nemzet madara a lúd, a hawaiiak nyelvén nene. Az őslakosok a hangja után nevezték el a madarat. A tengeri ludak családjába tartozik. A szigetek lávamezőin bőven talál eleséget, füvet, magokat,bogyókat, így nem is költözik sehová. A hawaiiak nagyon büszkék a madarukra. Viszont az európaiak által a szigetekre behurcolt állatok, pl. a macskák, kutyák majdnem teljesen kipusztították.

 

  

 

A legrövidebb ábécé

De jó a hawaii gyerekeknek! Tervezték, de talán már be is vezették náluk, hogy hetente csak 4 nap kell iskolába menni. Persze könnyű nekik, nem kell sokat tanulni még az ábécét sem, hiszen az náluk mindössze 5 magánhangzóból és 7 mássalhangzóból áll. Ezért van a nyelvükben mindennek olyan hosszú neve. (A rossz nyelvek szerint viszont inkább azért vették tervbe az iskolafenntartók, hogy csak 4 napból álljon a tanítási hét, mert nincs elég pedagógus az államban.) Az ősök tudását különben is a dalokból, táncokból és a mesékből tanulják meg a hawaii gyerekek.

 

  

 

Tudtad?

A szörf az angol surf szóból ered, aminek a jelentése bukóhullám. Ezeket a hatalmas hullámokat a víz mozgásának erőssége és a tengerfenék tagoltsága okozza, nagy erővel tolódnak a partok felé.