Nem nagy ország, mégis a legnagyobb birodalom volt egykor évszázadokon keresztül a világban, a szárazföldeknek mintegy negyedét uralta. Gyarmatok, különféle államok tartoztak hozzá. Ez volt a Brit Birodalom. A sokféle terület aztán sorban leszakadt róla, az államok függetlenedtek, ma már mindössze néhány pici tengerentúli területe van.

Ám az angol ma is a leggyakrabban használt nyelv a világon, ami talán ugyancsak az egykor volt nagyságnak köszönhető.

 

  

 

Négy ország, egy állam

Nagy-Britanniaként, Angliaként is szoktuk emlegetni ezt a szép szigetországot, holott ezek pontatlan megnevezések, mert csak egy részét jelölik. Anglia mellett Skócia, Wales és Észak-Írország képezi együtt az államot, Nagy-Britannia pedig a sziget neve. Az utóbbi években sokat hallunk róla, rengeteget foglalkozik vele a sajtó, mert elszakadt az európai államok szövetségétől; végérvényesen éppen most, február 1-jén lép ki az Európai Unióból. Úgy mondják, a britek mindig is kicsit mások voltak, mint az európai szárazföld lakói, hiszen ők szigetország tengerekkel, óceánnal körülvéve, nagy halászati és hajózási hagyományokkal.

 

  

 

A Csalagút

A szigetországot az európai szárazfölddel összekötő tenger alatti alagút (vagy: Csatorna-alagút) 25 éve épült meg a La Manche csatorna alatt (1994-ben), pedig már száz évvel korábban is tervezték, álmodoztak róla. Ez a világ leghosszabb tenger alatt futó alagútja. Vonat közlekedik benne. Franciaország fővárosából, Párizsból így most már egyenest Londonba lehet vonatozni − egy szakaszon a tenger alatt.

 

  

 

A híres stonehenge-i kövek

Ezek a különös kőtömbök is a brit szigeten állnak. Őskori építmények Anglia déli részén. Máig törik a fejüket a tudósok, hogy a kőkori emberek hogyan cipelhették oda, hiszen a környéken nincs ilyen terméskő. Szerintük emlékhely volt az építmény, vallási szertartások színhelye. Egy régi krónika szerint egyenest Merlin, a varázsló parancsára vitték a köveket a Salisbury-síkra Írországból.

 

  

 

Az iskola

A gyerekek 5 éves korukban kezdik meg az iskolába járást, de ha akarnak, már 4 évesen is mehetnek egy felkészítő osztályba. A suliba nem kell tankönyvet, tolltartót, füzetet, tollat, ceruzát vinniük. A szülőknek egyedül a tornacuccot és az egyenruhát kell megvásárolniuk, minden mást az iskolától kapnak, ingyen.

 

  

 

Sült hal vagy szendvics

A britek nemzeti étele, a sült hal sült krumplival a szigetország mindegyik szegletében kapható. A gyerekek viszont legtöbbször valamilyen szendvicset visznek magukkal ebédre az iskolába.

 

A legjobb autóversenyzők

A Formula-1legsikeresebb autóversenyzői a britek. Eddig 10 világbajnok került ki a sportolóik közül. A jelenlegi sztár, Lewis Hamilton hatszoros világbajnok, egészen fiatalon jutott a csúcsra.

 

Tudtad?

A La Manche csatorna, amely elválasztja az Egyesült Királyságot az európai szárazföldtől, a legkeskenyebb pontján mindössze 34 kilométer széles.