Kis ország Portugália (mint Magyarország, akkora), csupán egy vékony csík a világtérképen. Ám a vállalkozó szellemű portugálok egykor − amikor a tengerhajózás tudománya odáig fejlődött − nagy területeket hódítottak meg más kontinenseken, és számtalan lakatlan szigetet benépesítettek. Az egykori hatalmas gyarmatbirodalom öröksége, hogy ma a világon 230 millió ember beszél portugálul, és hét másik országban is hivatalos nyelv a portugál.

 

  

 

Európa botanikus kertje

Nagy területeket − az országnak több mint harmadát − borítja erdő. Az északi részeken, ahol nedves, óceáni az éghajlat, hatalmas tölgyesek, bükkösök nőnek. A tengerpartokon tengerparti fenyők és eukaliptuszerdők illatoznak. Délen, ahol nagyon meleg a nyár, mandulafenyők, datolyapálmák, narancs- és citromfák érlelik finom gyümölcseiket. Itt, délen nőnek a nagy paratölgyerdők is, amelyek a híres parafát adják. Portugália paratölgyerdeiből kerül ki a világ parafatermésének több mint a fele. A cipőtől, táskától kezdve az esernyőig mindenfélét gyártanak parafából, de legfőképpen dugókat az üvegekbe. A sokféle fa és növényzet miatt nevezik Portugáliát Európa botanikus kertjének.

 

  

 

Kolumbusz hajója

A Portugáliához tartozó Madeira szigetét sok turista látogatja. Egyik kikötőjében megépítették Kolumbusz Kristóf Amerikát felfedező hajója, a Santa Maria mását. A turisták ezt is kipróbálhatják, és a fedélzetéről csodálhatják a sziget sziklás partjait. Ha szerencséjük van, az óceánban lubickoló delfineket is láthatnak.

 

  

 

A tenger gyümölcsei

Az Atlanti-óceánból sokféle hal s mellettük osztriga, homár, languszta, rák és csiga kerül nap mint nap a halászok hálójába, s onnan frissiben a part menti városok piacaira. Látványuk lenyűgözi a nem tengermelléki országokból érkező turistákat. A portugál konyha a sokféle halételéről nevezetes. Az emberek itt évente több halat, kagylót és rákfélét esznek, mint bárhol a világon.

 

     

 

A legnépszerűbb sport

A legnépszerűbb sport az országban a futball. A portugál kiválóság, Cristiano Ronaldo Európa-bajnok, a Juventus játékosa. Az európai játékosok közül válogatott mérkőzéseken ő szerezte a legtöbb gólt.

 

A fesztiválok országa

Tavasztól őszig sokféle fesztivált tartanak errefelé. Van keresztek fesztiválja, de még csokifesztivál is. Június 24-én, Szent Iván napján Portóban rendezik meg Európa egyik legnagyobb utcabálját. A leglátványosabb azonban a július elején, Tomarban tartott tálak fesztiválja, amikor a helybeli lányok kenyérrel és virággal megrakott tálakkal a fejükön vonulnak fel a város utcáin.

 

Tudtad?

Némelyik fa törzsének vastag kérgét parafának mondjuk. A parafatölgy kérge nagyon rugalmas és nem engedi át a nedvességet, ezért a leginkább alkalmas arra, hogy dugót készítsenek belőle.