Domica-barlang

 

A dimbes-dombos Gömörországban barangolunk. Hogy az merre van? Nem messzi tőletek, itt, minálunk! Nem is külön ország ez persze, hanem csak annak mondják azok, akik itt születtek, itt laknak, akiknek kedves ez a táj, akik ragaszkodnak a szülőföldjükhöz.

Gömörben barangolva, a turistaösvényeken lépten-nyomon barlang jelzésre bukkan az ember. Sok errefelé a kisebb-nagyobb cseppkőbarlang. Némelyik egészen különös. Gyönyörűek benne a cseppkőképződmények, természeti értékük miatt védettek. Ilyen a Domica-barlang az országhatárnál. Összefüggő egészet képez a magyarországi Aggteleki-barlanggal. A világörökség része! Jégbarlang is van Gömörben, mégpedig a dobsinai. Ebben hatalmas mennyiségű jég található. Van, ahol 30-40 méter vastagságú. Itt nyáron is tél van, mert a levegő hőmérséklete mindig fagypont alatt marad.

Ha a Sajó folyó lapos völgyéből északnak vesszük utunkat, csakhamar dombok, aztán hegyek közt találjuk magunkat, a  Gömör-Szepesi-érchegységben. Azért mondják érchegységnek, mert a hegyek mélye tele van érccel.

 

Krasznahorka vára   Betléri kastély

 

Sok híres főúri család élt errefelé egykor. Például az Andrássyak. Az övék volt Krasznahorka vára. A várat az egyik Andrássy gróf még az 1600-as években szerezte meg, és itt élt a család vagy négyszáz éven keresztül. Gondolj bele, 400 év, milyen nagy idő az! Az Andrássyak gondosan ügyeltek arra, hogy a család történetének minden fontos eseményét feljegyezzék. Családfát is készítettek. A sok Andrássyt, aki a négyszáz év alatt született, sorban mind felírták a családfára, úgy, hogy az elágazásokról (mintegy a fa ágairól) leolvasható legyen, hogy ki-kinek a fia-borja, anyja, apja vagy ükapja. Bizony, a nagy családok fája terebélyes, ágas-bogas, csak úgy fér rá mindenki!

A szép betléri vadászkastély is az Andrássyaké volt egykor. Ma múzeum van benne. Régi fegyverek, vadásztrófeák és kitömött állatok gazdag gyűjteményét csodálhatja meg itt a látogató. Még egy nagy barna medve is áll az egyik folyosón. A kastélyhoz tartozó parkban korábban egy barlang is volt. Jegesmedvét tartottak benne. Ha Betlérben jársz, ezt a barlangot is megnézheted. Szegény medve, nagyon kis helyen raboskodott!

 

Fazekaszsaluzsány   Rimaszombat

 

Rimaszombat városától nem messze, Fazekaszsaluzsányban és környékén elsőrendű agyag bányászható a határban. Alkalmas arra, hogy kiégetve tégla, háztetőre cserép vagy akár tűzálló edény készüljön belőle. Nem véletlen, hogy sok fazekas dolgozott errefelé régen a falukban és Rimaszombatban. Termékeik, a fazekak, tálak, szilkék messze földön híresek voltak. Hogyne! Hiszen nincs is annál a húsoskáposztánál finomabb, mint amelyik egy gömöri nagyfazékban főtt!

 

Feladat:

 

Készítsd el a családfátokat! Hány ágig tudod visszavezetni az őseidet? A munkához kérj segítséget a szüleidtől!

 

Kabóca-lexikon

 

KabócaAz ércek olyan kövek, amelyek fémet tartalmaznak. Ha a követ nagyon felforrósítják, a fém kiválik belőle. Ilyen az aranyérc is. Az arany nagyon értékes fém. Régen pénzt is vertek belőle.