A kassai állatkert

 

A kassai állatkert nagyon nagy területen (292 hektáron) fekszik. Ez Európa harmadik legnagyobb vadasparkja. A nagy területnek köszönhetően az állatok itt szinte természetes életkörülmények között élhetik mindennapjaikat.

A parkban jellemzően Európában és Ázsiában honos állatok vannak. Itt található Szlovákia legnagyobb madárröpdéje is. Számos sztyeppei madarat tartanak benne. Arról is híres, hogy már nem egy fogságban nevelkedett szirti sast megtanítottak itt repülni az állatkert szakemberei.

 

A zebrák kifutója   Hiúz   Háziállatkifutó

 

A barna medvék kifutója sem kicsi. Örülhetnek a macik a nagy játszótérnek. A rendkívül kedvező környezetnek is köszönhető, hogy néhány évvel ezelőtt ötös mackóikrek születtek az egyik medvecsaládban, amivel a kassai állatkert még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

 

Barnamedve   Zebrák

 

További érdekesség a botanikus tanösvény. Látványosságnak sem utolsó, amellett tudományos célokat szolgál. A hucul lovak tenyésztésével a mozgássérült emberek gyógyításában segítkezik az állatkert. A sérült emberek ide járnak terápiás kezelésre: gyógylovagolnak a nyugodt pacikon. A lovacskákat ezért is igen megbecsülik a parkban. Egy külön elkerített és a látogatók elől elzárt nagy területet tartanak fenn a számukra, ahol nyugodtan legelészhetnek, szaladgálhatnak, pihenhetnek.

 

Pingvinek   Hucul-ló   A pingvinek medencéje

 

Természetesen a kassai állatkert sem nélkülözheti a közönségcsalogató, különleges állatfajokat. Van itt galléros pávián és császárbajszú tamarin. A madarak közül mindenféle szempontból kiemelkedik a nagy testű emu. A mindenevő és eredetileg Észak-Amerikában honos mosómedve a vicces külsejével hódít. Az állatkert mókamesterei pedig a pingvinek és a fókák.

 

Szumátrai tigris   Az oroszlánok kifutója