Magas-Tátra

 

Ha tiszta, páramentes az idő, ezeket a csúcsokat akár tőletek is látni. A Magas-Tátra az országokon át vonuló Kárpátok legmagasabb hegylánca. Több mint 30 csúcsa 2500 méternél is magasabban emelkedik a tenger szintje fölé. Lengyelország közepéig, de még Magyarországra is ellátni innen. Egész területe védett!

Területére nézve egészen kicsi a Tátra. A főgerince mindössze 26 km hosszú. Ez a világ legkisebb kiterjedésű magashegysége. Legismertebb orma a Lomnici-csúcs. Drótkötélpálya visz fel rá. A kabinjaiban utazva a legkevésbé sem fáradságos feljutni erre az igazán pompás hegytetőre. Nem volt ez mindig így! Évszázadokkal ezelőtt még megmászhatatlannak tartották az ormot. Mígnem akadt egy angol utazó 1793-ban, aki feljutott rá. Akkor még Nagyapa volt a hegyorom neve.

 

Magas-Tátra   Magas-Tátra   Magas-Tátra

 

A drótkötélpálya állomását úgy építették meg, hogy ott egy meteorológiai kutatóállomás is helyet kapott. A kutatóállomás időjárással kapcsolatos megfigyeléseket végez. Mióta megépült (1940-ben) folyamatosan méri a levegő hőmérsékletét. Az eddig mért legmelegebb csak 19,4 ºC fok volt, míg a leghidegebb mínusz 35,6 ºC fok!

 

Zerge   Magas-Tátra   Magas-Tátra

 

A Tátrai Nemzeti Park a hegység egész területére kiterjed. Szabályzata védi a hegység értékes állat- és növényvilágát. Ám a szélvihar hét évvel ezelőtt nem volt tekintettel a védelemre. Akkora erővel söpört végig a tájon, hogy a lucerdőket szinte teljesen letarolta. A következő években nemzetközi összefogással újrafásították a területet. De hosszú évek kellenek ahhoz, hogy a fák megnőjenek, és újra fenyves erdők borítsák a hegyoldalakat. A hegység jelképe a zerge. Ez a fürge állat hihetetlen gyorsasággal közlekedik a meredek hegygerincen. Puha szaruval védett talpa ugyanis nem engedi, hogy az állat megcsússzon. Ma már kevés zerge él a Tátrában, ezért szigorúan védett!

 

Magas-Tátra   Magas-Tátra

 

A Magas-Tátra nemcsak a turisták és a síelők kedvelt helye. A meredek csúcsok a hegymászókat is vonzzák. A hegymászás nagy technikai felkészültséget, és komoly erőnlétet igénylő sport. Azok, akik nem tartották be a hegymászás szabályait, sokszor az életükkel fizettek. A Poprádi-tótól nem messze található egy szimbolikus temető. A Tátrában szerencsétlenül járt áldozatok emlékére hozták létre.

 

Tudod-e?

 

A drótkötélpálya nem más, mint fémoszlopokon végigvezetett végtelenített acélsodrony, amin kis kabinok függnek és körbe-körbe járnak. A kabinokban utazva jutnak fel a csúcsra a turisták. Az egész szerkezet nagyon hasonlít a sífelvonók működéséhez.

 

Feladat:

 

Nézz utána, hogyan mondjuk latin szóval azt, hogy meteorológiai kutatóállomás. A ti környéketeken hol van ilyen?