A veszprémi állatkert

 

Veszprémben van Magyarország legszebb állatkertje. Ezt a rangot fekvésének köszönheti, hiszen a vadasparknak helyet adó Fejes-völgy valóban lenyűgöző szépségű. Az állatkert névadója a híres Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán, akinek a tiszteletére szobrot is emeltek a park főbejáratánál.

Az öt földrész állatfajait bemutató séta során igazi ritkaságokkal is találkozhatunk. Jó néhány olyan állat van itt, amely Magyarországon más állatkertben nincsen. Ilyen a veszélyeztetett fajnak számító, eredetileg Spanyolországban őshonos ibériai farkas, amely ma már leginkább csak rezervátumokban és állatkertekben él.

 

Ibériai farkas   Pettyes szarvas   Szervál

 

További érdekesség a Dél-kelet Ázsiából származó, de manapság több földrészen is elterjedt pettyes szarvas, az afrikai szavannákon honos kis testű ragadozó macskaféle, a szervál, az ördögi arckifejezésű szakállas bagoly, a kecses mozgású szavannai impala és az igencsak különc megjelenésű, Etiópiában őshonos dzseládapávián.

 

Impala   Szakállas bagoly   Dszeláda pávián

 

A látogatók kedvencei a vadaspark területén szabadon élő fekete farkú prérikutyák. Ez az Észak-Amerikában őshonos állat igencsak társaságkedvelő lény és nagy építőmester. Hatalmas üregrendszereket ás kijáratokkal, szellőzőnyílásokkal, menekülőkapukkal. Ezek a föld alatti járatok igazi építészeti műremekek.

 

Prérikutya

 

Ázsiai törpevidra   Csimpánzvilág   Gulya domb

 

Az állatkertben ezen a télen is megrendezték az állatok karácsonyát. Egy veszprémi általános iskola diákjai készítették el és csomagolták be az ajándékokat. A csimpánzok mogyorót, banánt, mandarint és mazsolát kaptak, a szibériai tigrisek és az oroszlánok csomagjában pedig igazi ínyencfalat, pulykacomb volt.

 

Állatok karácsonya   Állatok karácsonya

 

Állatok karácsonya