Bajmóci vár

 

Gazdag vidéken járunk, a Nyitra folyó völgyében. Régen aranyat, ezüstöt bányásztak errefelé. Körmöcbánya, Selmecbánya, Besztercebánya híres bányavárosok voltak egykor. S itt van az  ezüstszalagként kanyargó folyó mellett Bajmóc városka. Ez ma is híres. No nem az aranybányáiról. Hanem miről? Hát a várról, ahol a hírek szerint újabban kísértetek járnak.

Te hiszel a kísértetekben? Nem?! Akkor tavasszal feltétlenül menj el a bajmóci várba. Ott rendezik meg ugyanis nemzetközi találkozójukat évente a kísértetek és a boszorkányok. Napokon át tart a nagy fesztivál. Ilyenkor természetesen a házigazdák, a bajmóci vár kísértetei is előjönnek a pincékből. S a vár közönséges látogatói a várudvarban, folyosókon, akárhol a legváratlanabb pillanatban belebotolhatnak egy-egy bolygó kísértetbe, boszorkányba, vérfarkasba vagy szellembe. Nincs rossz ízlésük különben a szellemeknek, meg kell hagyni, hogy éppen a bajmóci várat választották fesztiváljuk színhelyéül. A vár ugyanis gyönyörű. Szlovákia legszebb várai közt tartják számon. Nem véletlenül. Egykori tulajdonosai, a Pálffy grófok francia minták szerint, a Loire folyó völgyének kastélyaihoz hasonlatosra építették át az öreg erődítményt. Mesébe illő várkastély lett belőle, ahol még az ablakok száma is sok (365), hát még a falai közt egykor és azóta bolygó kísérteteké!

 

Bajmóci vár   Bajmóci vár

 

Ha a bajmóci várban jársz, mindenképpen keresd fel a várudvar alatt található barlangot és benne a két tavacskát. Ebben a barlangban már ősemberek is laktak, akkor, amikor még a vár csipkés falai és karcsú, égbe szökő tornyai helyén csak egy kis domb volt néhány fával borítva. A vár körüli parkban áll egy majdnem 700 éves hársfa. Mátyás király hársfájának hívják. A király, aki sokszor megfordult Bajmócon, úgy szerette ezt a fát, hogy árnyékában nagy lakomákat és tanácskozásokat rendezett. A fa valóban nem mindennapi méretekkel büszkélkedhet: törzsének kerülete meghaladja a 12 métert.

 

Bajmóc   Mátyás király hársfája   Bajmóc

 

A vár alatti parkban termálvizű gyógyfürdő található. A kilenc forrásból fakadó gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi betegségek kezelésére ajánlott. Ha az indokoltnál többet biciklizel és megerőlteted a lábad, vagy nagyon kimerítő módon sportolsz, és úgy érzed, hogy alig bírsz mozdulni, akkor ide kell eljönnöd. A gyógyvízben üldögélve panaszaid hamarosan elmúlnak.

  

 

Tudod-e?

 

A termálvíz, más szóval hévíz a föld alsóbb rétegéből tör elő. Hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot. Ha gyógyító hatású ásványi anyagokat is tartalmaz, akkor gyógyvíznek mondjuk. A gyógyvizek közt azonban vannak hidegek is, vagyis amelyek nem érik el ezt a hőfokot.

 

Feladat

 

Szerinted hány gyerek tudná körbeérni kinyújtott kézzel Mátyás király hársfáját a bajmóci várban? Mérd le a kezedet és számold ki!