Szepesi vár

 

Erdők borította fennsíkon, hegyek lábánál járunk, a Magas-Tátra tövében. Gyönyörű vidék ez, tele természeti és kulturális értékkel: nemzeti parkokkal, műemlék templomokkal, lakóházakkal. Úgy tartják, ez Szlovákia kincses ládája: a Szepesség.

Tudod-e, hogy kik a cipszerek? A Szepesség ősi lakói ők. Más szóval a szepességi németek, akik a nagyon régi századokban érkeztek a Poprád, a Dunajec és a Hernád folyók vidékére. Erdőt irtottak, földet műveltek, rozsot, komlót, lent termeltek. Ügyes iparosok, mesteremberek voltak, jól értettek a vászonkészítéshez, de még a sörfőzéshez is. Gazdag városaik voltak.

 

Szepesség   UNESCO World Heritage

 

Ez feltűnt Zsigmond királynak, aki éppen pénzhiányban szenvedett és szokatlan megoldáshoz folyamodott: tizenhárom szepességi várost nagyon sok pénzért zálogba adott a sógorának, a lengyel királynak. A zálog kerek háromszázhatvan évig tartott, és a tizenhárom város csak ez után került vissza a magyar királysághoz, Mária Terézia királynő uralkodása idején.

A tizenhárom város egyike Szepesváralja volt. Ennek határában áll egy gránitsziklán a szepesi vár. Magasan emelkedik a környezete fölé, annyira, hogy minden irányból már nagy távolságból is észrevehető. Ez Szlovákia legnagyobb vára, de világviszonylatban is kiemelkedő értéknek számít: a világörökség része.

 

 

Lőcse Főtér   Lőcse Szégyenketrec   Lőcsei oltár

 

A Szepesség másik híres városa Lőcse. A régi időkben gazdag város volt ez is. Árumegállító joggal rendelkezett. Ezt azt jelentette, hogy a kereskedők, akik keresztülhaladtak a városon, kötelesek voltak ott megállni, és portékájukat a helyi piacon áruba bocsátani.

A turisták ma a város főterét csodálják meg leginkább, amely valóban gyönyörű. Épületei a régi évszázadokból maradtak ránk. Egyik oldalán az ódon városháza áll, a másikon a Szent Jakab templom. A templom nagy értéke a szárnyas oltár, amelyet a lőcsei Pál mester híres szobrai díszítenek. Az oltár maga 19 méter magas, akkora, mint egy hatemeletes ház!

Lőcse főterén ma is látható egy szégyenketrec. Ez is a régi idők emléke. Büntetőeszköz volt egykor. Ide zárták be azokat, akiket meg akartak szégyeníteni vagy büntetni, mert loptak vagy megzavarták mások éjszakai nyugalmát.

 

Tudod-e?

 

A világörökség része címet természeti vagy kulturális szempontból különlegesnek számító értékek viselik. Olyan helyszínek, amelyeket egy nemzetközi bizottság (az UNESCO keretén belül) felvesz a programjába, mert úgy ítéli meg, hogy a következő generációk számára is meg kell őket őrizni. A Világörökségi Listára felkerült helyszíneket minden ország köteles védeni és óvni. 

 

Feladat

 

Hol van a te lakhelyedhez legközelebb világörökségi helyszín? Járj utána! Tájékozódj a világhálón! Segítségedre lehet a Világörökség logója.