Győri állatkert Madárház

 

Ez az állatkert Xantus János, a híres utazó és természettudós nevét viseli. A Kárpát-medencében őshonos fajok, Afrikából és Dél-Amerikából származó egzotikus állatok a lakói. A látogatók erdei utakon, árnyas platánfák közt sétálgatva figyelhetik meg az életüket.

Korábban a Mosoni-Duna árterében volt az állatkert. Ezt azonban egy dunai árvíz teljesen tönkretette. Az állatok nagy része is odaveszett. Szerencsére gyorsan kijelöltek egy új helyet, megkezdődött az építkezés, és hamarosan meg is nyílt a vadonatúj, de elég kicsi vadaspark. A helyszűke miatt később az állatállomány egy részét elajándékozták más állatkerteknek. A megmaradt állatok számára viszont természetközeli és kényelmes új kifutókat építettek. Ekkor épült az Afrika-kifutó, ahol a zebrák és antilopok mellett a zsiráfok is helyet kaptak. Az Afrika-házba beköltözött Magyarország legnagyobb csimpánzcsapata. A Dél-Amerika-házban olyan mulatságos külsejű és viselkedésű állatok is otthonra találtak, mint a tapír, a lajhár és a vízidisznó.

 

Mandula, a tapír   Csimpánz   Jávorantilop

 

Nagy mara   Csimpánz   Borzas, a zebracsikó

 

Az állatkert dolgozói gyakran befogadnak lesántult, sérült, esetleg elárvult állatokat, és próbálják megmenteni, ha kell, meggyógyítani őket. Bagolyfiókát, őzsutát, tőkés récét, gólyát, egerészölyvet rendszeresen elszállásolnak. Amikor aztán úgy látják, hogy az elárvult állat megerősödött, a beteg meggyógyult, igyekeznek minél hamarabb visszaterelni őt a természetes közegébe, hogy újra szabadon élhessen.

 

Vörösfarkú boa   Jákópapagáj   Lámakölyök

 

Fóldimalac   Tompaorrú krokodil   Törpevíziló

 

Vöröshomlokú maki   Zsiráf