Jászberényi arborétum

 

A jászberényi Magyarország egyik legkisebb állatkertje. Mindössze négyhektáros területen fekszik, de aki ezt és a hozzátartozó arborétumot bejárja, egyedülálló élményben lesz része.

Korábban itt is rácsok mögött, ketrecekben tartották az állatokat. Vagy tíz évvel ezelőtt azonban nagy változások kezdődtek. A ketreceket elbontották, a kifutókat átépítették, mégpedig úgy, hogy a természetes élőhelyeket utánozzák.

 

Makik   Emu   Makik

 

Állatsimogató   Zöld leguán   Állatsimogató

 

Az állatkertben mindennap látványetetési programmal várják a látogatókat. A gondozók nem egyszerűen csak kiteszik a takarmányt, hanem az állatoknak - akárcsak a természetes élőhelyeiken - meg kell küzdeniük a napi betevőért. Etetés közben a gondozók előadásokat tartanak az állatok életéről, szokásairól. Különösen érdekes a medvék és a farkasok etetése. Nekik ugyanis közös kifutójuk van.

 

Oroszlánok   Mosómedve   Pelikánok

 

Fehérkezű gibbon   Pápaszemes kajmán   Lámák

 

A gyerekek nagy kedvencei a makik. De érdemes felkeresni az afrikai madárröpdét, a gibbonok kifutóját, a szurikátákat, hiénákat, a terráriumban az óriáskígyókat, a zöld leguánt, a pápaszemes kajmánt.

 

Jászberényi arborétum   Hiúz   Tarajos sül, szurikáta   Vízi madarak

 

A vadasparkhoz tartozó arborétumban három tanösvény is van. Aki ezeken végigsétál végigjárja, sok fontos dolgot megtudhat a madár- és az erdővédelemről. Az állatkert mellett futó Zagyva folyó árterében madármegfigyeléseket végezhet, az ideiglenesen befogott madarakat pedig meg is gyűrűzheti. A gondozók befogott sérült madarakkal is foglalkoznak. Meggyógyítják, felépülésük után pedig szabadon engedik őket.