Miskolci állatkert

 

A miskolci Magyarország egyik legfiatalabb vadasparkja, alig harminc éve alapították. De akár a legrégibbnek is tekinthetnénk, mert valamikor, sok száz évvel ezelőtt Nagy Lajos király vadaskertje is éppen itt, ezen a helyen volt.

Mind az öt földrészről vannak itt állatok, összesen vagy 700 egyed. A park vezetői fő feladatuknak mégis a Kárpát-medence élővilágának a bemutatását tartják. Erre ragyogóan alkalmas is a vadaspark, hiszen egy hatalmas gyertyános-tölgyes erdőben terül el, ami közvetlenül a Bükki Nemzeti Parkhoz kapcsolódik.

 

Szoborpark a miskolci állatkertben   Tekergő, a szelíd róka   tigriskifutó

 

Lámacsikó   Szamárcsikó   Rackajuhok

 

Az állatkert jelképe és legnépszerűbb lakója hosszú ideig Gabi maci, a barna medve volt, míg tavaly örök álomra nem szenderült. Gabitól Tekergő, a szelíd róka vette át a stafétát, aki kiskorától az állatkertben él. A Kárpát-medencei ragadozókat rajta kívül még hiúzok és farkasok képviselik.

 

 

Örvös pekari   Kenguru bébijével   Kameruni törpekecske

 

Lisztmajmocska   Csókos maki   Ormányos medve

 

A madárröpdében sokféle, Magyarországon honos madár látható, egerészölyv, macskabagoly, tőkés réce, fehér gólya, sorolhatnánk. A nagyvadak közül dámvad, gímszarvas, őz, vaddisznó, sőt még muflon is van a kertben.

 

Hattyú   Bütykös hattyú

 

Nagy szőröstatu   Vaddisznóetetés   Dávid-szarvas

 

Külön érdekesség a világ háziállatait bemutató kifutó. Magyarország őshonos háziállatai mellett - mint a szamár, a kecske, a racka juh vagy a mangalica - távoli földrészek háziállatai is élnek itt, így kameruni törpekecske, dél-amerikai láma, ázsiai zebu.

 

 

A szép környezetben az állatok megtekintése mellett olyan különleges programokon is részt vehetnek a látogatók, mint a látványetetések vagy a különböző állatbemutatók, állatsimogató és lovas rendezvények.