Beckó vára

 

Beckó vára a Vág folyó felső szakaszán, egy kiugró sziklaszirtre épült. A legrégibb várak közé tartozik az országban. Egy legenda szerint a lengyel származású Stibor vajda építtette, mégpedig kedvenc udvari bolondjának, Beckónak. Innen a neve is, de az a másik neve is, hogy Bolondóc.

Beckó a várak szokásos, szomorú sorsára jutott: tűzvész pusztította el. Azóta rom. Nemrégiben azonban sok pénzt áldoztak rá, és felújították. Megújult a híres várudvar, az egyik bástya és a várhoz vezető új út is épült. A beckóiak most sokféle rendezvénnyel várják a látogatókat a falujuk fölött emelkedő nevezetességhez. Még lovagi tornával és íjászversennyel is szórakoztatják őket, épp úgy, mint egykor Stibor vajda idejében.

 

Udvari bolond   Beckó vára   Stibor vajda

 

Stibor vajdáról tudnivaló, hogy volt neki egy kedvenc agara. Róla szól Beckó vagy Bolondóc várának leghíresebb legendája. A vajda hirtelen haragú úr volt. De sok öröme telt a kutyájában, a kecses járású agárban. Vele járt a vajda vadászni. Az agár ügyesen felhajtotta a sűrű cserjében rejtőzködő vadat. Egy alkalommal az egyik elővigyázatlan szolga megsebezte a csodálatos ebet. A nagyúr hirtelen haragra lobban, és hiába könyörgött a szolga, rögvest lelökette a sziklatető legmeredekebb csúcsáról a szédítő mélységbe. A szolga azonnal meghalt. De még előbb megátkozta gyilkosát. Egy év és egy nap múlva találkozunk – kiáltotta! Az átok beteljesedett. Éppen egy év és egy nap múlva történt, hogy a vajda elaludt a várudvarban. Míg aludt, egy kígyó mászott oda hozzá, s kimarta a két szemét. A fájdalomtól eszét vesztett úr összevissza szaladgálni kezdett, megcsúszott egy meredély szélén, lezuhant a mélybe és szörnyethalt. Éppen azon a helyen, ahol korábban a szolga is életét vesztette. Azóta két fekete holló röpköd a vár felett. Az egyik Stibor vajda, a másik a hozzá hasonlóan kegyetlen felesége, Dobrochna, aki halálában követni akarta urát, és tőrt döfött a mellébe.

 

Lovag   Beckó vára   Lovagok

 

Stibor vajda nemcsak Beckó, hanem sok más várnak és ahhoz tartozó birtoknak, falunak és népének az ura volt. Rendületlen híveként szolgálta a királyt, Zsigmondot, sok csatában harcolt az oldalán. Bátor, merész hadvezér és ügyes diplomata volt. A király pedig az akkori szokás szerint egy-egy sikeres hadjárat, küzdelem után várral jutalmazta meg hívét. Így az egyre befolyásosabb úr és egyre gazdagabb lett. A várhoz tartozó faluk népe ugyanis mindig a várúrnak fizette az adót és neki szolgált. Stibor vajda a sok vár közül Beckót választotta székhelyéül. Itt lakott a családjával. A várhoz palotát építtetett. Beckó falunak kiváltságokat adott és még kórházat, akkori szóval ispotályt is alapított a településen. A kegyetlenségéről szóló történet valójában csak legenda, nincs köze a valósághoz.

 

 

Tudod-e?

 

vajda a régi Magyarországon különleges hatalommal felruházott tisztségviselő volt. A királyt helyettesítette azon a területen, amely felett rendelkezett. Stibor Erdély vajdája volt.

 

A régi időkben a királyok, fejedelmek és más nemesemberek udvarában gyakran élt udvari bolond. Komoly feladata volt, mégpedig hogy a lakomák alatt tréfákkal szórakoztassa a nagyurat és vendégeit. Minden magára valamit adó úrnak volt az udvarában egy bolond, aki vicces történetein keresztül olyan dolgokat is kimondott, amit az úr környezetében más nem mert. Mindenki félt a nagyúr haragjától.

 

Feladat

 

Melyik a lakóhelyedhez legközelebbi vár vagy rom? Ismersz róla szóló legendát? Jegyezd le és küldd el nekünk itt vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre! Természetbúvárt küldök érte cserébe.