Árva vára

 

Árva vára az Árva folyó mély völgye fölé, egy kimagasló, kopár sziklára épült. A legszebb, legépebben megmaradt és a leglátogatottabb vár ma Szlovákiában. Hogy mikor és ki építette? Nem tudjuk.

A legenda szerint egyszer lovagok érkeztek az országba. Nyári idő volt, és nekik nehéz páncéljaikban kellett lovagolniuk a melegben. Csüggedésükben Istenhez fohászkodtak. Az egyikük azt kérte, hogy az Úr borítson sátrat föléjük, és védje meg őket a tűző naptól. A másik azt kérte, hogy inkább építsen egy várat, amely olyan magas, hogy a teteje a nap elől a felhőkbe nyúlik. A harmadik hozzátette, hogy az sem baj, ha az magányosan, árván fog állni, és nem laknak a környékén emberek.

 

Árva vára   Árva vára

 

Alighogy kimondták a kívánságaikat, hirtelen nagy szél kerekedett, és magával ragadta a lovagokat. Amikor magukhoz tértek, egy várban találták magukat. Az építmény egy kopár, a környezetéből messze kiemelkedő hegy tetején állt. Sem a falain belül, sem a környékén nem találtak senkit. Ezért a lovagok Árva várának nevezték el. Fontos feladata volt a régi időkben. Őrizte az országhatárt, no meg az alatta elvezető kereskedelmi út forgalmát. Ezen szállították ugyanis a sokféle árut Magyarországról Lengyelországba. Fájt is sokak foga Árvára. Némelyek erőszakkal is megszerezték volna. De a meredek, szinte megmászhatatlan sziklafalak tetején csúcsosodó erősséget nehéz volt ostrommal elfoglalni. Nem is nagyon sikerült senkinek sem. Még Mátyás király is inkább sok pénzt fizetett érte, és nem kockáztatta, hogy kudarccal végződjön az ostroma.

 

Árva vára ma múzeum. Áthaladsz a kapuján, s úgy érzed, mintha időutazáson vennél részt. Akár Mátyás király híres fekete seregének valamelyik katonája is elédbe lovagolhatna! A várudvarban nyáron íjászokkal, solymászokkal, sokféle régi mesterséget űző emberrel találkozhatsz. Sőt! Kis szerencsével Thurzó György nádort, a vár egykori híres urát is megpillanthatod. A tél végével ugyanis mindig visszatér Árvába megszemlélni a birtokait, s az utóbbi években ő szokta megnyitni májusban a turistaszezont.

 

Árva vára   Árva vára   Árva vára

 

A Thurzó család hosszú évszázadokon át lakta az árvai várat. Ők nem erőszakkal jutottak hozzá, hanem a szolgálataikért kapták Rudolf királytól. Így jutalmazta meg az uralkodó Thurzó Györgyöt, aki segített neki tervei véghezvitelében az akkori háborús időkben. Thurzó György később a nádori méltóságot is elnyerte, ami azt jelenti, hogy a király után övé volt a legnagyobb hatalom az országban.

 

Thurzó György   Árva vára

 

  

Tudod-e?

 

A várak azért épültek nehezen megközelíthető helyre, folyó mellett magas sziklára, hogy könnyebben védhetők legyenek. Nemcsak a vár és a vidék birtokos ura zárkózott a falai közé a családjával, hanem veszély esetén a környező települések lakossága is ide menekült.

 

A citadella más néven fellegvár. Ez a várnak egy önállóan is védhető része. Ide menekült a vár védőserege, amikor az ostromlók az alsóbb részeket már elfoglalták.

 

Feladat

 

A Ti településetek lakossága hova menekült régen, ha ellenség támadt a vidékre? Ismersz erről szóló legendát, történetet? Érdeklődj a tanító néninél és a szüleidnél!