Barna medve

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az állatkertek télen „kihaltak”, téli álmot alszanak, pedig ez a feltételezés nagy általánosságban nem igaz. Persze vannak olyan állatok, amelyek ilyenkor védettebb elhelyezést igényelnek, és mondjuk fűtött kifutókban, vagy állatházakban vészelik át a leghidegebb napokat, de olyan állatfaj, amelyik egész télre teljesen visszavonul, csak egy-kettő van.

A téli álomról egyébként a legtöbb embernek az alvó medvék jutnak eszébe. Pedig a medvénél sem úgy működik a dolog, hogy az egész telet átalussza. Ez inkább egy téli nyugalmi állapot, amelynek leginkább az a célja, hogy az állat a lehető legkevesebb energiát használja fel, hiszen a téli időszakban elég nehéz élelemhez, ezáltal energiához jutni. Mivel azonban az egyébként a természetben téli álmot alvó állatok állatkerti körülmények között igen kényelmes és akár fűtött kifutókban töltik a hideg hónapokat, sokszor elfelejtenek téli álmot aludni. Míg a denevérek például a természetben télre gyakorlatilag lebénulnak, testük hőmérséklete akár 4 °C fokra is lecsökkenhet, addig az állatkertben – a budapesti állatkertben egész pontosan a trópusi pálmaházban –  nincs arra szükségük, hogy takarékoskodjanak az energiával és egész egyszerűen nem alszanak, nem spórolnak és ugyanúgy viselkednek, mint az év többi szakában. A fenti példákkal ellentétben azonban a prérikutyák az állatkertben is téli álomra vonulnak, bevackolják magukat az üregeikbe és tavaszig nemigen kerülnek elő.

 

 

Prérikutya   Bengáli tigris   Prérikutya

 

 

 

Érdekes azokat az állatokat is szemügyre venni kicsit, akikről úgy gondoljuk, hogy csak trópusi vagy sivatagi körülmények között érzik jól magukat. Vegyük például a tevét. Általában azt gondoljuk róla, hogy a „sivatag hajója” és biztosan csak a száraz meleget kedveli. Ez az afrikai tevére általában igaz is, bár tegyük hozzá, hogy a tevék minden fajtája igen alkalmazkodó képes és szívós állat. Az ázsiai kétpúpú tevék például olyan körülmények között élnek természetesen élőhelyükön, ahol nagyon szélsőségesek az időjárási körülmények. Mongóliában például nyáron igen meleg tud lenni, azonban a tél olyan hideg, amilyent mi elképzelni sem tudunk. Akár mínusz 40 °C fok is lehet ilyenkor a hőmérséklet és a tevék ezt is simán elviselik.

 

Dromedár   Szibériai tigris   Kétpúpú teve

 

 

A másik érdekes példa a tigris. Róla is azt feltételezzük, hogy a meleg égövi vidékek lakója. Ez igaz az Indiában és Dél-kelet Ázsiában lakó bengáli tigrisre. De nem feledkezhetünk meg az igencsak zord körülmények között élő hatalmas szibériai tigrisről. Persze még lehetne hosszasan sorolni a példákat, de a lényeg, hogy télen is érdemes meglátogatni az állatkerteket, hiszen az állatkertek ilyenkor is élnek és rengeteg élményt kínálnak a látogatóknak. Kedvcsinálónak érdemes az alábbi linkekre kattintani, ami talán még inkább meghozza a kedvünket egy jó kis téli állatkerti sétához.

 

http://www.zoobratislava.sk/

 

http://www.zoobudapest.com/

 

http://www.zoobudapest.com/

 

http://www.zooszeged.hu/