A jókai vízimalom

 

Jártál már malomban? Láttad, hogy őrlik meg a búzát? Mint öntik fel a garatra, hány kövön darálják, hányszor szitálják-rostálják? Milyen hosszú munka, míg liszt lesz belőle! Hogy aztán süthessék a finom kenyeret a pékek!

A jókai gyerekek a Kis-Duna mellett szerencsések. A falujuk határában működik egy kicsiny vízimalom. Igaz, csak hétvégéken, ha látogatók érkeznek, és kíváncsiak: meg akarják nézni, hogyan hajtja meg a víz a lapátokat, miképp forognak a malomkövek, hogy hull a fehér liszt a zsákokba. A kenyérre persze hiába várnának. Ebből a lisztből az nem lesz. Ez a vízimalom ugyanis ma már csak múzeum. Már csak bemutatja a régi molnármesterséget. Igazából már rég nem őrölnek benne se búzát, se rozsot, se árpát. Hiszen a jókai emberek is már rég a boltban vásárolják a lisztet, kenyeret, kalácsot. Minek is őröltetnének!

Régen nem is egy ilyen kis malmocska dolgozott errefelé a Csallóközben, lapátolta a Kis-Dunán a vizet. Ma már csak néhány maradt belőlük mutatóba. Például Dunatőkésen, Tallóson, Gútán. Mindegyik múzeum.

Ha arrafelé jársz, te se kerüld el őket! Nagy élmény lesz, meglátod. S ki tudja, hátha még belőled is egyszer molnár lesz!

Nekünk meg addig is írd meg, ha tudod, hogy mi az a garat. Hol láttad a malomban? És rajtad hol van?

 

 

Múzeum 1   Múzeum 2

 

Múzeum 3   Múzeum 4

 

Múzeum 5   Múzeum 6 

 

Akinek télvíz idején nincs kedve a szeles-jeges Duna-parton múzeumot látogatni, menjen inkább városra. Ott ilyenkor barátságosabb. S ott is van múzeum! Hát hogyne! Például a közeli Galántán a Honismereti Múzeumban többek között éppen egy régi patika berendezését, üvegcséit, tégelyeit, patikaszereit láthatja kiállítva. Sőt, ha kedve szottyan, egy fél órácskára maga is felcsaphat patikusnak, és kipróbálhatja a szereket. Méricsgélhet, kevercsélhet ezt-azt,  életelixírt, miegyebet a kis tálkákban, tégelyekben – ha éppen jókor érkezik vagy felíratkozik egy múzeumi programra. Aki meg a Tündérkert programra jelentkezik, az rajzolgatni, festegetni fog. De hogy mit és hogyan, azt most már nem mesélem el.  

 

A gútai vízimalom

 

Ha még van kedved megoldani néhány játékos feladatot is, kattints ide!