Tina és Toby novemberben Fenyőországban kirándul: a Nagy-Fátra Nemzeti Parkban. Óriási tiszafa fenyőerdők vannak errefelé, Európában a legnagyobbak. Hatalmas erdősávok, hosszú völgyek, terjedelmes fennsíkok ékesítik a tájat. A természeti értékek, a gazdag növény- és állatvilág védelmére a Nagy-Fátra jelentős részét védett területté, majd (2002-ben) nemzeti parkká nyilvánították. Ez a Nagy-Fátra Nemzeti Park. A tiszafa legnagyobb erdei lelőhelye Európában.

 

A Turóc-völgye

A Nagy-Fátrában ered a kicsi Turóc patak. Talán róla nevezték el a tájat Turócnak. A patakocska ugyanis a hegyek közül hamarosan kilép, és immár folyóként egy termékeny lapályon halad végig. Útját egyik oldalról a Nagy-Fátra, másikon a Kis-Fátra vonulata kíséri. A Turóc völgyét két oldalán a Fátrákkal, ezt a nagy tájat nevezik Turócnak.

 

Blatnica vára

Blatnica vára a Nagy-Fátra szélén, egy alacsony, mészköves hegygerincen emelkedik. Erős falai mögül védték hajdanán a völgyön át vezető fontos kereskedelmi utat, a Via Magnát. De már vagy kétszáz éve nem lakik benne senki, így gyorsan enyészetnek indult. A Fátrában kirándulók ma már csak a puszta falak, boltozatok és a lövölde maradványaiból következtethetnek a régi dicsőségre.

 

  

 

Turócszentmárton

A kirándulók Turócszentmártonból (Martin) indulnak a Fátrába. A városka a Turóc folyó völgyében fekszik.  A szlovák nemzeti kultúrának jelentős központja a település. A Nemzeti Múzeumban becses emlékeket, régi iratokat, könyveket őriznek. A Turóci Galériában pedig a modern szlovák képzőművészet legjobb alkotásait tekinthetik meg a látogatók.

 

A turóci olejkárok

Znióváralja a kolostoráról híres. Itt laktak azok aszerzetesek, akik megtanították a környékbelieket a növényi olajok készítésére. A gyógyfüvekkel és gyógyolajokkal a turóciak igen ügyesen kereskedtek. Készítményeikkel Lengyel- és Oroszországba, Németföldre is eljutottak. Ők voltak a híres turóci olejkárok, vagyis a gyógyolajárusok.

 

     

 

A síparadicsomban

Turócszentmártontól alig 12 km-re, a Jasenská-völgy üdülő- és síközpontjában egész évben fogadják az üdülőket és a kirándulókat. Decembertől sífelvonók, jól kiépített sípályák várják a téli sportok kedvelőit.

 

Tudtad?

A tiszafa lassan nő, de nagyon hosszú életű fenyő, 500-1000, akár 2000 évet is megérhet. Ez a leghosszabb életű európai növény. Eredeti élőhelyén, Európában és Ázsiában mégis végveszélyben van.