A téli szünetben Tina és Toby Liptóban kirándult. Nem a liptói túrónak eredtek nyomába, dehogy! Bár szeretik a hasukat finomsággal megtömni, s túróban nincs is jobb a liptóinál, ők most mégis elsősorban síelni mentek a Tátrába. A Tátra nagyobb kiterjedésű része pedig éppen Liptóban van. A hegységnek ezt a nyugati részét magyarul korábban Liptói-havasoknak is mondták. Szlovákiának ‒ legalábbis a liptóiak szerint ‒ ez a legszebb tája.

 

A Liptói-havasok

A Liptói-havasok csúcsai barátságos, széles füves kúpok inkább, nem olyan sziklásak, meredekek és magasak, mint a Magas-Tátra. A hegység legnehezebb, ám legszebb turistaútjai mégis itt vannak. Látványos a 35 km hosszan tekergő hegygerinc. Túrázni és közben jó tátrai levegőt szívni itt aztán igazán lehet!

 

  

 

Liptóújvár

A liptói városka szélén álló várat még a Balassa család őse, bizonyos Doncs mester építtette. Az erősség kezdetben a király birtoka volt. A város jóval később települt köré. Ám az hamarosan nevezetes lett erdészeti szakiskolájáról, amely az első volt a maga nemében Európában. A híres tutajozásnak a Vág folyón ugyancsak Liptóújvár volt a kiindulópontja. Itt rakták meg áruval, a környéken kitermelt fával, vasérccel, rézzel, no meg jóféle juhsajttal vízi járművüket a tutajosok, s utaztatták le vele a folyón egészen Komáromig.

 

  

 

A liptószentmáriai víztározó

Liptószentmiklóstól nem messzire tárul a szem elé a hatalmas vízfelület, a Liptovská mara. Ez a legnagyobb víztározó Szlovákiában. Villamos energiát termel az országnak. Építése során 11 falut kitelepítettek, és a helyüket elöntötte a víz. Az egyik falu Liptovská mara volt, innen kapta az erőmű és víztározója a nevét.

 

A liptói falumúzeum

Ez a skanzen nem túl régi. Akkor kezdték építeni, amikor a liptószentmáriai vízi erőművet. Ide menekítették át az erőmű építése miatt elárasztott 11 falu értékeit. De nemcsak falusi házakat állítottak itt fel újra, hanem régi kastélyt (a képen), nemesi kúriát, templomot is, amelyeket különben ugyancsak elöntött volna a víz. A skanzen tavasztól ősz végéig sok érdekes rendezvénnyel várja a turistákat. Még a liptói konyha finomságaiból is rendeznek bemutatót, persze kóstolóval egyben.

 

A hegyi szállásokon

Nagy hagyománya van Liptóban a juhtenyésztésnek. A hegyi legelők illatos füvétől jól tejelnek a birkák. Tejükből a szállásokon a régi receptek szerint készülnek a különféle sajtok, túrók. A híres liptói birkatúrót, a brindzát még Amerikába is szállítják.

 

  

 

Tudtad?

Liptóban élt Jánošík, a híres betyár. A liptói erdőkben fosztogatta társaival a gazdag útonjárókat. Nemrégiben film is készült róla.

Liptó híres volt a bányászatáról és a kőművesmestereiről. Aranyat, ezüstöt, rezet, vasat bányásztak itt a német bányászok a korábbi századokban. A liptói kőművesekről pedig úgy tartják, hogy még Pestet is ők építették fel.

 

  

 

Feladat

Jánošík és a betyárok jellegzetes eszköze volt a fokos. Segítségükre volt az eredi utakon való járásban, és fegyverként is használták. Nyelét és fokát gyakran faragással, berakásokkal, rátétekkel díszítették. Nyomtasd ki a képet és díszíts ki egyet te is magadnak!