Tina és Toby januárban a Magas-Tátrában túráznak.  Ilyenkor ott nagyon sok a hó. Sokan töltik a Tátrában síeléssel a téli szünidőt. Csúszkálnak a sípályákon, vagy futósílécet csatolnak fel, és azokon siklanak végig az erdei ösvényeken. Nagyszerű dolog sílécen bejárni a tájat a jó friss hegyi levegőn. A Magas-Tátra a világon a legkisebb területű magashegység. Nevezetes arról, hogy hirtelen változik az időjárása. Nyáron is megtörténhet, hogy az erős napsütés után másnap olyan hideg van, hogy a téli ruhákat is elő kell venni.

 

A Tátrai Nemzeti Park

Magas-Tátra egész területe a nemzeti park védett övezetébe tartozik. Egyes részei teljes védelem alatt állnak, ami azt jelenti, hogy a turisták a lábukat se tehetik be oda. A természet azonban néha a legszigorúbb tiltásra sincs tekintettel. Tízegynéhány éve olyan erős szélvihar söpört végig a Tátrán, hogy tövig letarolta a hatalmas fenyőfákat. Hatalmas területen teljesen elpusztította az erdőt.

 

A turistaösvényen

A hegység területén ösvények vezetnek keresztül. Szinten minden jelentős helyre el lehet jutni rajtuk. Turistajelzésekkel jól ellátták őket, hogy a túrázók el ne tévedjenek. A legismertebb és a leglátogatottabb a Felső-turistaút, a Magistrála. Ezen még a lustább túrázók is kényelmesen haladhatnak. A magasan fekvő, nehezebben megközelíthető helyekre, menedékházakhoz libegők, drótkötélpályák, lanovkák szállítja fel a turistákat. Lanovka visz fel a Lomnici-csúcson épült csillagvizsgálóhoz is.

 

      

 

Obszervatórium a Kőpataki-tónál

Ez az obszervatórium csillagvizsgáló és meteorológiai állomás is egyben.  A nyári hónapokban nyitott napokat tartanak itt a szakemberek. Ilyenkor a látogatók is belenézhetnek a hatalmas látcsövekbe, és kémlelhetik velük a csillagos eget.

 

  

 

Ótátrafüred

A Magas-Tátrában 13 település, üdülőközpont várja kényelmes szállodákkal, panziókkal, turistaházakkal, szanatóriumokkal a kirándulókat, pihenni vagy sportolni vágyókat. Ótátrafüred a legnagyobb és legrégibb tátrai üdülőtelep. Első szállóit, vendéglőit és gyógyüdülőit több mint száz évvel ezelőtt kezdték építeni a nagyközönség számára. A legszebb szállója, a Grand Hotel ma is áll, ma is ékköve a Tátrának. Nemrégiben teljesen felújították.

 

  

 

Barlangok birodalma

A tátrai hegyek gyomra számtalan cseppkő- és jégbarlangot rejt. Néhány közülük látogatható. Az utóbbi években némelyiket gyógykezelésre is használják.

 

Tudtad?

A cseppkövek olyan mészkőhegyek barlangjaiban keletkeznek, ahol patak is csörgedezik. A mészkő kioldódik a vízben, és amint a mennyezetről a vízzel lecseppen, lerakódik a talajon. Sok ezer év alatt a sok lerakódott anyag hatalmas oszloppá nőhet.

A jelzéseket a turistaösvényeken a természetvédők és a turisták tartják renden, ők festik rá a fákra, és ők újítják meg őket. Ezt láthatod a fenti képeken. A Tátrában a legtöbb turistajelzést csíkozás jelöli, mégpedig piros, kék, zöld vagy sárga színű. A színes sáv széle fehér, hogy kiemelje a jelzést. A színeknek jelentésük van: Piros ‒ távolsági, több hegyvonulaton át vezető, jelentős út; Kék ‒ egy hegységen keresztül vezető, fontos út; Zöld ‒ a völgyből a hegyre felvezető út; Sárga ‒ fontosabb utakat összekötő, egyszerűbb út.