Tina és Toby májusban a Garam mentén kirándul. Ott, ahol ez a kedves folyó még csak kis patakként csörgedezik a hegyek között, szép tájakon, Szlovákia kellős közepén.

Hatalmas erdőségek voltak errefelé valamikor, s királyi vadászok űzték bennük a vadat.  A hegyekben vasércet fejtettek, aranyat, ezüstöt, rezet bányásztak. Pénzverdék, gyárak, kohók működtek szerteszét a környéken. Az arany- és ezüstbányák rég kimerültek, de a gyárak jó része is bezárt az utóbbi évtizedekben. A táj szépsége azonban megmaradt, és a turistákat rengeteg látnivaló csábítja erre a vidékre.

 

A Garam folyó

A második leghosszabb folyó ‒ a Vág után ‒ Szlovákiában. Az Alacsony-Tátrában ered, majd 300 km hosszan kanyarog hegyes-völgyes tájakon, mígnem a Körmöci hegyek közül kibukva kiér a síkságra, és Párkánynál beleszalad a Dunába. Az evezősök kedvelt vízi útja a Garam, mert nem épültek rajta vízduzzasztók és erőművek, mint a Vágon. Egészen a torkolatig csodás, romantikus tájakon keresztül evezhetnek rajta a vízitúrázók.

 

  

 

A zólyomi vár

A Garam folyó kanyarulátában, egy kisebb magaslaton áll Zólyom város közepén ez a szépséges, csipkés falú vár.  A magyar királyok vadászkastélya, nyári rezidenciája volt a kies vidéken. Nagy Lajos király építtette. Még a Szent Koronát is őrizték egy alkalommal (1620-ban) erős falai közt. Becses a számunkra azért is, mert itt született Balassi Bálint, a szerelmes versek és vitézi énekek dalnoka a nehéz török időkben. Az épületben ma múzeum van.

 

  

 

Szliács

Zólyomtól alig néhány kilométerre északnak, a Garam két partján fekszik ez a kis fürdőváros. Forrásvizeinek gyógyhatását már a régi időkben is ismerték az emberek. Egyszer még maga Mátyás király is ellátogatott ide üdülni a feleségével, Beatrix királynéval.  Melegfürdőit, gyógyforrásainak vizét főleg a szívbetegeknek és az emésztési gondokkal küszködőknek ajánlják az orvosok.

 

Gyetva

Ez a szlovák falu ‒ újabban városka ‒ a népviseletéről, remek faházairól, gazdag népköltészetéről, néphagyományairól híres. Lakói egykor mesterei voltak a fafaragásnak. Háztetőkre zsindelyt, szerszámokat készítettek fából, s messzi vidékre is elszekereztek velük, hogy eladják. A régi faházak ma védett műemlékek. A díszes hímes ruhákat is megcsodálhatják a látogatók a városkában minden évben megrendezett folklórfesztiválon.

 

  

 

Garamszentkereszt

A Garam itt már nem is hegyi patakocska, hanem kisebb folyó. Vizének fontos szerepe van az alumíniumgyártásban, amiről nevezetes a város. Ez Szlovákia alumíniumiparának a központja, s az egyik legjelentősebb gyárváros az országban. Igaz, nem szép város, a turistákat nem csábítják a látnivalók, de lakói ma is jól élnek az alumíniumgyártásból.

 

Tudtad?

Az alumínium ezüstös színű könnyűfém. Agyagásányokból, bauxitból, csillámokból állítják elő. Repülőgépek, autók gyártásánál használják. Csomagolóanyagok (alufólia), állványok, útjelző táblák készülnek belőle. De még az üdítős dobozok is alumíniumból vannak.

 

Feladat

Az Alacsony-Tátrának szinte az egész területe védett. A nemzeti park szabályzataival óvják a hegység erdeinek fáit, a rétek, legelők virágait, az erdőkben a medvét, a hiúzt, a farkast. A kirándulók, túrázók látogathatják a védett területeket, de a látogatási szabályokat be kell tartaniuk. Felismered a következő táblákat?