2016 őszén a Szigetköz–Mosoni-sík Leader Egyesület rajzpályázatot hirdetett Értékgyűjtés a generációk útján címmel, s ebbe a Békei Alapiskola tanulói is bekapcsolódtak. Az egyesület tagjai ellátogattak iskolánkba, felolvastak egy mesét a régi szigetközi mesterségekről és a gyerekeknek erről a meséről, illetve mesterségről kellett rajzot készíteniük.

A legjobb alkotásokat díjazták, a gyerekek oklevelet és könyvet kaptak. A kiértékelés után az osztályterem alkotóműhellyé vált, a gyerekek vesszőből tolltartót fontak. Nagyon élvezték a munkát. A foglalkozásokról és a rajzokról fotók is készültek, amelyeket majd egy albumban gyűjtünk össze.

 

     

 

Az őszi, hagyományőrző program 2017 márciusában folytatódott. Először festettek és régi mesterségekkel ismerkedtek a gyerekek. Azután Jutka nénivel agyagoztak, agyagból különféle tárgyakat, tálakat, majd gipszből hűtőmágnest készítettek. Végül az operatőr munkájával ismerkedtek, és felvételeket készítettek egymásról. Ezekből az egyesület majd kisfilmet készít. Munka közben nagyon jó volt a hangulat, a gyerekek jól szórakoztak, még énekeltek is. És ahogy mondták, szeretnék, ha máskor is lenne ilyen rendhagyó foglalkozás az iskolában.

Legnagyobb meglepetésünkre végül még egy fényképezőgépet és videokamerát is kapott az iskolánk az egyesülettől ajándékba, hogy a régi mesterségeknek legyenek fiatal megörökítői és folytatói.

 

Vízkeleti Melinda, pedagógus