Egészségünkre! 2. rész - A reggeli a legfontosabb étkezés

 

Muki anyukája ma korán kelt és hamarosan Mukit is felébresztette. Amikor Muki álmosan kibotorkált a konyhába, már éppen egy színes füzetben lapozgatott.

− Még alhattam volna fél órát, mi volt olyan sürgős? – kérdezte anyukáját a pizsamás Muki.

− A reggeli! − hangzott a válasz.

− Milyen reggeli? Nem a kisboltból kapok valamit?

− Nem, mától nem! A reggeli az egyik legfontosabb dolog az egészséges táplálkozásban. A jó reggeli erőt ad egész délelőttre. A sulihoz pedig sok energia kell, hogy az agyad és a tested kiváló formában legyen, és figyelni tudj az órán. Szóval a reggelinek energiát, vitamint, nyomelemeket, sok szénhidrátot, fehérjét és egyebeket kell tartalmaznia.

− Hmmm… − morgott Muki –, egy szót se értek az egészből. Nem aludhatnék inkább még egy kicsit?

− Hidd el, drágám, mostantól szeretni fogod a reggeleket – mosolygott Mukira az anyukája –, mert finomak lesznek!

 

Mit kell tartalmazni az egészséges reggelinek? Muki anyukája a doktor bácsitól kapott füzetből azt olvasta ki, hogy reggelire nagyon ajánlott, ha gabonából, főleg teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket fogyaszt az ember, mert ez fontos a megfelelő agyműködéshez. A fehérjetojás, jóféle sonka formájában – szintén elengedhetetlen, és egy kis cukor sem árt – mondjuk lekvár vagy gyümölcs formájában –, hiszen vár a munka.

 

Muki anyukája aztán becsukta a füzetet, és perceken belül fantasztikus szalonnás tükörtojást, baracklekváros pirítóst meg egy finom joghurtot tett Muki elé. Az utóbbiban egy adag müzlit is elkevert. A fantasztikus reggeli lakomából Mukinak anyukája házi müzlikeveréke ízlett legjobban a joghurtban.

 

 

Próbáld ki te is Muki kedvencét! Íme a recept:

 

Müzlikeverék 10 adaghoz

 

Hozzávalók:

4 csésze nagy szemű zabpehely, 1 csésze aszalt gyümölcs (sárgabarack, áfonya stb. vegyesen), 1 csésze mazsola, 1/2 csésze napraforgó- és tökmag vegyesen, 1/2 csésze mandula és diófélék vegyesen, 1 kiskanál fahéj.

 

A magvakat, a dióféléket és a mandulát Muki anyukája száraz, forró serpenyőben megpirította, majd az aszalt gyümölcsökkel együtt  apróra vágta. Mindent jól összekevert, és egy kiskanál fahéjjal megízesített. A keveréket jól zárható befőttesüvegben tárolja (lehet dobozban is). Reggelente ezután Muki ezt keveri a joghurtba vagy a tejbe. Amikor lesz, friss gyümölcsöt is tesz hozzá.

 

Jó étvágyat!