Megáll az ész! 4. rész - Gyertyás kísérletek

 

Közeledik a karácsony, az adventi koszorún már meggyújtottuk az első gyertyákat. Talán lesz olyan család, ahol a karácsonyfára is ezt a hangulatos és meghitt világítóeszközt teszik majd fel a modern LED-es égők helyett. Ha már úgyis égnek otthon a gyertyák, hát kísérletezzünk velük!

 

Ezúttal külön felhívjuk a figyelmet az óvatosságra és a szülői vagy felnőtt felügyelet fontosságára, hiszen szó szerint a tűzzel játszunk! A kísérleteket mindig valamilyen nem éghető alátéten végezzük, és a biztonság kedvéért mindig legyen a közelben, hátha szükség lesz rá!

 

A gyertyalánggal számos érdekes hő- és fénytani kísérlet végezhető, és tényleg semmi olyan eszköz nem kell hozzá, amit ne lehetne otthon, bármelyik háztartásban megtalálni. Nézzünk először egy nagyon egyszerű fénytani kísérletet!

 

1. A tűznek nincs árnyéka

Hozzávalók: egy szál égő gyufa és egy elemlámpa

Az égő gyufaszálat tartsd 15-20 cm-re a faltól, és világítsd meg egy elemlámpával! Azt fogod látni, hogy a falon csak a kezed és a gyufaszál árnyéka látszik, a láng árnyéka nem! Hogy mi erre a magyarázat? Egyszerű és mégis furcsa: a tűznek nincs árnyéka, ugyanis átereszti a fényt.

 

  

 

2. Tűzálló labda

Hozzávalók: 2 lufi és egy gyertya vagy teamécses

Fújd fel az egyik lufit, és tartsd a gyertyaláng fölé! Azt tapasztalod majd, hogy a lufi nem bírja sokáig, és kidurran. Ez világos, hiszen a láng kiégeti a lufi felszínét, a durranás pedig jelzi, hogy kiszabadult a benne lévő levegő. De mi történik akkor, ha nem levegővel fújod fel a lufit, hanem vízzel töltöd meg? Ebben az esetben a lufi jó sokáig nem fog kidurranni. Ugyanis a víz nem engedi átmelegedni a lufit, így az ellenáll a gyertya lángjának. (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide!)

 

3. Gyertyaoltás

Hozzávalók: 3-4 teamécses, 3-4 különböző méretű üvegpohár és egy stopperóra

Gyújtsd meg a teamécseseket és borítsd le őket a különböző méretű poharakkal! Közben mérd az időt, és jegyezd fel, hogy melyik mécses mennyi ideig égett a pohár alatt! Azt látod majd, hogy a legkisebb pohár alatt alszik ki legelőször a láng, a legnagyobb pohár alatt pedig utoljára. Ennek az a magyarázata, hogy a mécses égését a levegőben található oxigén teszi lehetővé. Miután a legkisebb pohár alatt fogy el az oxigén először, értelemszerűen a láng is itt fog elsőként kialudni.

 

     

 

4. Gyertyatrükk

Hozzávalók: egy szál gyertya és egy konyhai tűzgyújtó

Meg lehet-e gyújtani távolról egy elfújt gyertyát? Valószínűleg sokan erre kapásból azt válaszolnák, hogy biztos nem! Pedig bizony lehetséges! Gyújtsd meg a gyertyát, majd hagyd néhány percig égni! Ezután fújd el. Látni fogod, hogy szép fehér füst száll fel a kanócból. A gyertya újragyújtása akkor fog sikerülni, ha a füstbe tartod a tűzgyújtót és elkezded szikráztatni. A jelenségnek az a magyarázata, hogy a füst elpárolgott, de még el nem égett viaszszemcséket tartalmaz. Amikor tehát a füstöt kicsit megszikráztatjuk, akkor az valóságos gyújtózsinórként fogja levezetni a lángot a kanóchoz és újra meggyújtja a gyertyát. (A kísérlet megtekintéséhez kattints ide!)

 

Jó kísérletezést és Boldog karácsonyt!