Mennyi gyönyörű madár él körülöttünk a természetben! Némelyiknek hihetetlenül tarka, csillogó-villogó a tollazata, mintha csak egy báli ruhában billegne előttünk. Némelyik teste egészen törékeny, és a mozgása is olyan kecses, akár egy balerináé. És tudtátok, hogy vannak madarak, amelyek valóban táncolni is tudnak? Szinte művészi módon megkomponált tánclépéseket lejtenek erdőn-mezőn. Ők a madárvilág tündérei!

 

A tengerkék tündérmadár

Még a neve szerint is tündér. A tőlünk legtávolabbi földrészen, Ausztráliában él. A száraz erdők, bokrosok, nagy, füves pusztaságok lakója. Fényesen csillogó kék tollruhája visszaveri a napfényt, ezért is annyira feltűnő. De csak a hímé. A tojó barna-szürke tollazata beleolvad a környezetébe, és szinte észrevehetetlenné teszi a tojásain kotló madarat.

 

  

 

A paradicsommadár

Náluk is egyedül a hím parádézik pompás tollazatával. Ráadásul ő nemcsak a ruhájával, hanem a táncával is igyekszik felhívni magára a tojó figyelmét. A sokféle paradicsommadárnak mindnek saját külön táncszokása van. Némelyek szólót táncolnak, mások csapatosan adják elő a művészetüket, énekelnek, teszik a szépet a tyúkoknak. A paradicsommadarak is a távoli Ausztrália és Új-Guinea lakói.

 

A jégmadár

A nálunk élő madarak közt az egyik legtarkább. Feje búbja és háta csillogó kék, szeme körül rozsdafolt virít, nyakán fehér gallért visel, hasa rozsdaszínű, lába vörös. A vízparton egy ágról les a halakra, s hihetetlen gyorsan csap le a zsákmányára. Vérbeli vadász. Ékes tollruháját se a széptevés, hanem a vadászat sikeréért viseli. A rozsdaszínnel a hasán megtéveszti lent a halakat, falevélnek hiszik. A fentről rá leselkedő sasok meg víznek hiszik a kék háta miatt.

 

  

 

A daru

A tollazata nem éppen tarka, hanem fehér-fekete vagy szürke. A tánca azonban messze földön híres. Ezek a kecses madarak folyvást táncolnak. Táncot lejtenek, ha jóllaktak este, ha a fiókáikat akarják figyelmeztetni egy róka közeledésére, és persze olyankor is, amikor udvarolnak egymásnak. Fölemelt szárnyakkal ugrálnak fölfelé, forognak maguk körül, előkelően billegnek, bókolnak egymás előtt.

 

A páva

Talán ő a leghíresebb tündéri szépség. Amikor a hím a parkban kényesen föl s alá sétál, legyezőszerűen felmereszti hatalmas, csillogó, pávaszemes farktollait. Ettől állítólag egészen elcsábulnak a tojók, és azt a hímet választják párjuknak, amelyiknek legnagyobb és legpompásabb a farktollazata.

 

Kérdezz!

Miért nyitja szét a farkát a páva?

Így tudja leginkább megmutatni, hogy az milyen ékes, csillogó és hatalmas. Ezzel csábítja el a kakas a tyúkokat. De vetélytársainak, a többi kakasnak is szól ez a kitárulkozás. Azt üzeni nekik: én vagyok a legpompásabb és a leghatalmasabb, jobban teszitek, ha időben leléptek.