Tiszta levegő 5. rész - Környezetbarát, más szóval zöld

 

Lépten-nyomon halljuk ezt a kifejezést: környezetbarát. Környezetbarát lehet a füzetünk, a papír, amire a tankönyvet nyomtatták, a hűtőszekrény, a vasaló, a fűtés a házunkban, az iskolában, még vásárolni is lehet környezetbarát módon, ahogy arról decemberben már írtunk. De mit is jelent ez a szó, és miért halljuk manapság egyre gyakrabban?

 

Más szóval zöld

 

Környezetbarátnak, más szóval zöldnek nevezzük azokat a termékeket, dolgokat, módszereket, amelyek a lehető legkisebb mértékben károsítják vagy szennyezik a környezetünket. A boltokban az ilyen árukat zöld logóval szokták jelölni. Hogy miért van szükség erre a megkülönböztetésre? Azért, hogy tájékozódni tudjunk, és amikor vásárolunk, választhassuk a környezetbarát megoldást.

 

  

 

És arra miért van szükség? Azért, mert egyre több ember él a Földön, és az egyre több embernek egyre több élelmiszerre és mindenféle más dologra van szüksége, ami a környezet, a természet egyre nagyobb mértékű megterhelésével, károsításával és szennyezésével jár. De nézzetek csak körül otthon! Hány elektromos készülék van a háztartásotokban? Tévé, hűtő, villanysütő, kenyérpirító, mixer, számítógép – sorolni se győzzük. Melyiket mikor cseréltétek újra? És mit csináltatok a feleslegessé vált régivel?

 

  

 

Mit tehetünk a feleslegessé vált elektromos háztartási gépekkel? Természetesen nem dobjuk ki egy félreeső szemétdombra, és nem is a kukába dobjuk, hanem új készülék vásárlásakor leadjuk a boltban vagy gyűjtőhelyre visszük.

 

Itt a veszélyes anyagokat kiveszik belőle és megsemmisítik. A többi részét pedig lehetőleg újrahasznosítják: felhasználják valami más termék vagy energia előállításához. Ezzel pénzt takarítunk meg, a környezetet is kíméljük és nem szennyezzük. Például kevesebb fát kell kivágni, ha a papírgyártáshoz hulladékpapírt használnak.

 

Figyelem!

A szemétdombra kidobott elektromos háztartási gépből a napsugár vagy az eső hatására káros anyagok szabadulhatnak fel. Ezek a levegőbe, a talajba, az ivóvízbe jutva szennyezik a környezetet, betegséget okozhatnak növényeknek, állatoknak, de az embereknek is.

 

Szelektív hulladékgyűjtés

A hulladékot azért kell válogatva gyűjtenünk, hogy minél több újra hasznosítható legyen belőle, és ne a környezetünket szennyezzük vele. Ha külön kukába gyűjtjük a papírt, külön az üveget, külön a fém- és külön a műanyaghulladékot, a szemétszállítók külön-külön gyűjtőhelyekre viszik, ahol feldarabolják és eljuttatják őket a megfelelő feldolgozókba. (Ide kattintva filmet is láthatsz a szelektív hulladékgyűjtésről.)

 

Feladat

A hulladékká vált anyagok újrahasznosítását gyakran jelöljük angol szóval. Ez az angol megnevezés jól kifejezi azt, hogy körforgásról van szó: előállítjuk a terméket - kidobjuk a szemétbe - újra valamilyen terméket állítunk elő belőle. Mi ez az angol szó? Könnyen rájössz, ha minden második betűt leírod egy lapra.

A R T E H C B Y N C P L Z I S N D G