Kanada

 

Hatalmas ország, a világon a második legnagyobb. Az óriási terület jelentős részét erdőségek borítják, igazi ősvadon egekig növő, ezeréves fenyőkkel. Ám tavakban is ez az ország a leggazdagabb, a Föld édesvízkészletének jó része a kanadai tavakban és gleccserekben található. A kanadaiak értékelik és megbecsülik a természet sok kincsét az országukban. Nagy területek növény- és állatvilágát nemzeti parkokban védik. A nemzeti parkok csodái, a gyönyörű környezet turisták millióit vonzza Kanadába az egész világból.

Kanada az észak-amerikai szárazföld északi részén található. Három oldalról három óceán veszi körül, ha az óceán nagyságú Jeges-tengert is ide számítjuk. Területe 9 millió négyzetkilométer, ezzel a világ második legnagyobb országa. Lakóinak a száma 35 millió fő. Fővárosa Ottawa.

 

 

E hatalmas térséget évezredekig az indián és az inuit, vagyis eszkimó népek lakták nagyon gyéren. Ötszáz évvel ezelőtt aztán megérkeztek a fehér emberek Európából, és egyre nagyobb területeket vettek birtokba a csodás tájakon. Főleg a franciák és az angolok, ma is ők lakják legnagyobb számban Kanadát. A hivatalos nyelv is az angol és a francia ma az országban.

Kanada nemzeti jelképe a juharfa. Az ország zászlaján is egy juharlevél látható, Kanada természeti kincsekben való gazdagságára utal.

 

  

 

A Sziklás-hegység Kanada legcsodásabb tájegysége. Északon, Brit Columbia tartományból csaknem 5 ezer kilométer hosszan húzódik végig az észak-amerikai szárazföld nyugati részén, az Egyesült Államokon is keresztül. A túrázó, kempingező turisták és a hegyi sportok kedvelői évente milliószámra látogatnak ide az egész világból. S az sem véletlen, hogy a 2010-es téli olimpiát éppen itt, a kanadai Sziklás-hegységben rendezték meg.

A Nagymedve-esőerdő pusztulásához is vezethetett volna a nagymértékű fakitermelés. Az indián őslakosság és a természetvédők hosszú csatározásának eredményeképpen azonban az erdőség túlnyomó része ma már védett.

 

     

 

Kanada őslakói, az indiánok kiváló vadászok és halászok voltak egykor. Nyírfakéreg kenuikon járták a folyók és tavak végtelen vízi útjait, nyilaikkal biztos kézzel terítették le a préri nagyvadát, a bölényt. Ma már kevesebben beszélik közülük a saját, indián nyelvüket, kevesen ápolják az indián hagyományokat.

Calgaryt a napsütés városának is hívják, mert olyan sokat süt itt a nap. A levegője kristálytiszta. A környékén számos nagy hegyi üdülőhely található. Gazdagsága viszont mégis a földben található kőolajból származik.

 

 

Tudtad?

A jávorszarvas Kanada szinte egész területén előfordul. Az ingoványos talajú erdősségeket, a folyók menti lápos, mocsaras helyeket kedveli. Kitartó úszó.

A Nagymedve-esőerdő híres lakója a baribál.

Calgary, az ország harmadik legnagyobb városa, a téli sportok és az ökoturizmus központja.

 

Feladat

Írd össze azokat az országokat, amelyek nemzeti jelképe valamilyen növény vagy állat, s az az ország zászlaján is szerepel! A munkához hívd segítségül a világhálót!