A tenisz az egyik legnépszerűbb egyéni sport. Nem véletlen, hogy világszerte millióik űzik hobbiszinten, és profi sportként is az egyik legsikeresebb sportág. De az is köztudott, hogy a hivatásos teniszezők a legjobban kereső sportolók közé tartoznak.

A tenisz története egészen az ókori Rómáig és a rómaiak által kedvelt trigon nevű játékig nyúlik vissza. Ezt a játékot hárman játszották, és a pálya is háromszög alakú volt. Jóval későbbi és továbbfejlesztett változta egy jeu de paume nevű francia játék, ami magyarul azt jelenti: játék tenyérrel. Ezt már párosban, vagyis ketten játszották. A kezdeti időkben tehát még nem ütővel, hanem puszta kézzel ütögették a labdát a játékosok.

 

  

 

A játék célja azonban ekkor is hasonló volt a mai teniszéhez: a labdát át kellett ütni az ellenfél térfelére. A pálya ugyancsak hasonlított a maihoz: középen volt elválasztva. Hamar megjelent a háló is a pálya középvonalán. Az ütő, a játék legfontosabb kelléke a fennmaradt források alapján vagy hatszáz évvel ezelőtt (a 15. században) jelent meg. A játék Franciaországból hamar átterjedt Angliába. Ekkoriban az előkelő, nemes emberek sportja volt. Hogy az időjárás szeszélyeitől is függetlenítsék, a gazdagok labdaházakat kezdtek építeni, így a tenisz őse az egyik első fedett pályás sportnak is tekinthető.

 

  

 

Az évszázadok alatt a játék sokféle változata terjed el Európa-szerte. Az 1800-as években aonban az ősi játékból rövid idő alatt megszületett a modern tenisz. Két angol úriember, bizonyos Harry Gem és Walter Wingfield igen sokat tett azért, hogy az új sportágat népszerűsítse. Gem érdeme volt, hogy létrehozta a világ első teniszklubját, Wingfield pedig szabadalmaztatta a játékot és forgalmazni kezdte a hálót, hálófeszítő oszlopokat, cölöpöket, ütőket és a labdákat, méghozzá óriási sikerrel. Az első szabálykönyv megalkotására is ekkoriban került sor. Ez olyan jól sikerült, hogy a játék alapvető elemei a mai napig alig változtak.

 

  

 

  

 

A négy legnagyobb tenisztorna

A versenyek a nagy érdeklődés révén hamar nemzetköziekké fejlődtek. A legjelentősebb tenisztornát napjainkban a Londontól nem messze lévő Wimbledonban rendezik meg – már több mint száz éve. Ez a hely a tenisz egyik szentélyének számít. (A legviccesebb wimbledoni teniszpillanatokat itt megnézheted.) Amerikában is nagyon népszerű a játék, az első nemzetközi teniszbajnokságot New Yorkban mindössze pár évvel a wimbledoni kezdés után rendezték meg. S persze Franciaország sem akart lemaradni, hamarosan Párizs is csatlakozott a nagy teniszversenyeket rendező városokhoz.

 

  

 

A harmadik földrész Ausztrália lett, ahol nemzetközi bajnokságokat rendeznek, mégpedig legtöbbször Melbourne városában. Mindez azért érdekes, mert a teniszben nem a világbajnoki cím vagy az olimpiai aranyérem a legnevesebb trófea, amit egy versenyző megszerezhet, hanem a fenti nagy tornák valamelyikének a megnyerése. Aki pedig egy éven belül meg tudja nyerni az angol, az amerikai, a francia és az ausztrál nyílt bajnokságot is, azt Grand Slamnek nevezik. Hogy ez kiknek sikerült eddig, és hogy kik a tenisz jelenlegi legnagyobb csillagai, azt a következő számból tudhatod meg.

 

  

 

Tudtad?

Amikor a franciák még ütő nélkül játszották a jeu de paume játékot, az adogató, tehát a játékot kezdő játékos amint odaütötte a labdát ellenfelének, elkiáltotta magát: Tenez! (Fogd!). Később az angolok ebből a szóból alkották meg a sportág nevét, a teniszt.