Sárkányt szeretnél? Azt hiszed, lehetetlen? Nem az! Nézd csak meg a szakállas agámát, pontosan olyan, mint egy miniatűr sárkány! Tüzet ugyan nem fúj az orrán, de ha jól bánsz vele, megül a válladon.

A szakállas agáma a gyíkfélék nagy rokonságába tartozik, testét pikkelyek és több sorban tüskék borítják. Szürkés, barnás, sárga, vörös, zöld színű is lehet, sőt, a színét változtatni is képes. Bőrét évente kétszer levedli. Ilyenkor még inkább figyelni kell rá. Ausztrália sivatagos vidékeiről származik, ezért a  lakóhelyét úgy kell kialakítanod, hogy hasonlítson az eredeti szálláshelyére. Megfelelő bánásmód mellett 12-14 évet is megérhet.

 

Hol tartsd a kis sárkányodat?

Terráriumban, amely elég tágas ahhoz, hogy az agáma megfelelően kifejlődhessen benne. A meleget és fényt speciális lámpával biztosítsd a számára. Jó, ha a terráriumnak van egy hűvösebb és egy jóval melegebb, napozórésze is. Aljzatnak legmegfelelőbb a homok. Sziklákat, mászóágakat is tehetsz a terráriumba, hogy gazdagabb, érdekesebb legyen a kedvenced környezete. Fontos, hogy a terrárium páratartalma nagyon alacsony legyen.

 

 

Mit eszik az agáma?

Növényeket és rovarokat vegyesen. A fiatal agámának naponta háromszor is adhatsz rovarokat, tücsköt, sáskát, csótányféléket. Az idősebb állatot elég naponta egyszer megetetni. Répa, alma, kelkáposzta, sütőtök, szőlő egész nap lehet előtte. A citrusféléket nem tudja megemészteni, ezért ne adj neki. Vizet is tegyél a terráriumba egy lapos tálba, de nem biztos, hogy inni fog belőle, hiszen sivatagi állat, és nagyon kevés folyadékkal is beéri.

 

Telel-e az agáma?

Az agámákat szokás teleltetni, bár inkább csak akkor, ha szaporítani szeretnék őket. A terrárium hőmérséklete a teleltetés idején, négy-hat héten át ne legyen magasabb a szobahőmérsékletnél. Az agámák ilyenkor alig mozognak és alig esznek. A telelési időszak után, a hőmérséklet emelkedésével újra aktívvá válnak, a hímek udvarlási kedve megnő, a nőstényekben pedig elindul a tojások fejlődése.