Észtország egészen kicsi, még Szlovákiánál is kicsit kisebb, és jóval kevesebb lakosa van. Nagyon szép ország. Egész területe alföld, tele mocsaras-lápos vidékkel és erdőséggel. A legtöbb európai országnál itt jóval nagyobb területet borít erdő.

A festői tengerpart, a sok ódon vár és a főváros, Tallinn a hangulatos középkori utcácskáival évente turisták ezreit csábítja Észtországba.

 

  

 

A nemzeti parkok országa

Az észtek szeretik és tisztelik az erdőt, nyaranta sokan részt vesznek a faültető rendezvényeken. Több ezer védett természeti érték, terület van az országban. Az európai nemzeti parkok közt is az egyik legnagyobb a Lahemaa Nemzeti Park, a fővárostól alig 70 km-re. Ez a tengerpart menti rész a jellegzetes északi tájkép megőrzése végett került védelem alá.

 

  

 

A repülő mókusok földje

Európa más országaiban vadon már alig élnek ilyen apró, kedves lények, inkább csak állatkertekben láthatjuk őket. Észtország erdőségeiben viszont még vígan ugrándoznak a fákon. Pontosabban repülnek, farkukkal és kiterjesztett karjukkal vitorláznak a levegőben.

 

Rokonok

Az észt és a magyar nyelvben sok a közös vonás, bár nem értjük egymás beszédét, mégis úgy mondjuk, hogy az észtek a rokonaink. Finn nyelvrokonainkkal viszont nincsenek nyelvi gondjaik. Ha áthajóznak a tengeren a szomszédos Finnországba, beszélhetnek ott is észtül, a finnek meg finnül, érteni fogják egymás beszédét.

 

  

 

Hagyományőrzők

Az észt néphagyományokat és a szép népviseleteket a fesztiválokon lehet megcsodálni. Egy egész hétig tart pl. a balti népi fesztivál, ahol az észt mellett a környező balti országok hagyományőrzői is bemutatkoznak.

 

Az iskolában

Az észt gyerekek már a második osztályban elkezdenek a számítógéppel és a világhálóval ismerkedni. A házi feladatok jó részét is az internet segítségével oldják meg, ott néznek utána a dolgoknak. Az iskolák jól felszereltek. Az oktatás ingyenes, a tankönyvek, az iskolai ebéd, de még az iskolabusz sem kerül a szülőknek semmi pénzébe.

 

Tudtad?

Balti országoknak nevezzük a Balti-tenger partján fekvő három államot. Ezek: Észtország, Lettország és Litvánia. Észtország fekszik legészakabbra és a legkisebb is köztük.

A fővárosba, Tallinnba nyaranta rengeteg turista látogat. Hatalmas óceánjáró hajókkal érkeznek a Balti-tenger felől. Egyszerre akár 4-5 óriás is kiköt a parton, s utasai úgy elárasztják a pici óvárost, hogy mozdulni sem lehet tőlük.

Észt specialitás a füstölt hal. Hiszen tengermelléki népek ők, halból télen-nyáron bőven jut náluk az asztalra. De kirándulni, erdőt járni is nagyon szeretnek az észtek. Nyáron egy-egy túráról az erdő gyümölcseivel, áfonyával, szederrel megrakott kosarakkal térnek haza, s ezekből készítenek könnyű és friss nyári ételeket.