A nyáron szorgos munkásaink télen vendégeink a kertben. Ahogy hidegszik az idő, leesik az első hó, egyre több madár keres védett helyet, menedéket a házak körül, kertekben, parkokban. Gyakran nagy csapatokba verődnek és ellepik a bogyókkal, magokkal teli fákat, bokrokat és az etetők környékét. Cinegék, zöldikék, tengelicék most jól megférnek egymás mellett, holott nyáron mindegyikük egyedül védte a saját fészkét és környékét.

 

A téli csapatok

Télen kevesebb az ennivaló, pedig az apró madaraknak éppen ilyenkor kéne jól táplálkozniuk, hogy túléljék a kemény téli hónapokat. Ha többen vannak együtt, könnyebben felkutatják az élelemforrásokat, és a ragadozókkal szemben is jobban tudnak védekezni. Ezért verődnek csapatokba, és ezért maradnak együtt a télre kialakult rajok egészen tavaszig.

 

Kik a látogatók?

Akár 50 féle madár is a vendégünk lehet. Némelyek, mint a verebek, gerlék, fekete rigók, fakopáncsok házi barátaink, velük egész évben gyakran találkozunk a kertekben, parkokban. Gyakori vendégei a téli etetőknek a cinegék, meggyvágók, zöldikék. Ők az erdőből húzódnak be a lakott területre a zord idő beálltával.

 

  

 

Mikor etessünk?

Az első fagyok érkeztével el lehet kezdeni az etetést, vagyis novemberben. Semmiképp sem kell tovább várni, ha lehull az első hó, hiszen a hótakaró alatt még nehezebben találnak ennivalót a madarak. De csak akkor vágj bele, ha aztán egész télen át folyamatosan gondoskodni tudsz az etető feltöltéséről, míg csak véget nem érnek a fagyos napok (gyakran áprilisig). A kis szárnyasok ugyanis könnyen megszokják az etetőt, és nehéz helyzetbe kerülnek, ha a kemény hidegben üresen találják. Az apró cinege számára pl. már egy napi koplalás is végzetes lehet.

 

Mivel etessünk?

A legfontosabb eledel az etetőt látogató madarak számára az olajos magvak, a köles-, napraforgó-, muharmag. Tört diót, mogyoró is keverhetsz közé. Mindegyik madár kiválogatja majd a neki tetszőt. A vaskos csőrű meggyvágó a napraforgómagot is feltöri, a vörösbegy, ökörszem beéri az abból kihulló törmelékkel. Fontos az állati zsiradék, szalonnabőr, kacsa-, libaháj vagy vajdarabka. A gyümölcsöt, almát, körtét pedig egyszerűen felszúrhatsz a számukra egy ágra.

 

  

 

Mi legyen az etető?

Akár egy virágcserép alátét vagy egy félbevágott és a fára felkötött petpalack is megteszi. Gyümölcsöt egyszerűen felszúrhatsz, préselt maggolyót felköthetsz az ágra. Fontos, hogy a macska ne férjen hozzá, és ne tudja meglepni a békésen ebédelő vendégedet.

 

Az itató

Ne feledkezz meg erről sem! Az etető mellett mindig legyen itató is. Ha befagyott benne a víz, olvaszd fel langyos víz utánatöltésével. Fő, hogy télen is legyen hol inniuk és fürödniük a vendégeidnek.

 

A verebek etetése

Télen a verebek is a védelmünkre szorulhatnak. Ne űzd el őket az etetőből csak azért, hogy a cinkéket védd! A cinkék meg tudják védeni magukat. Nem azért ugrálnak ide-oda fürgén az etetőben, mert a verebek űzik őket, hanem mert másként szoktak enni: egy-két magot a csőrükbe kapnak, és behúzódnak vele a bokorba, hogy ott törjék fel és ott fogyasszák el nyugodtan.