Sziasztok, lányok! Itt az új év! Tettetek fogadalmat? Többet is? És mi a helyzet a tavalyiakkal? Sikerült betartani őket? Nem? Talán majd az ideiekkel jobban megy, csak néhány apróságra kell odafigyelnetek.

Az év kezdetén sokan megfogadják például, hogy többet fognak olvasni, többet sportolnak, ezután rendszeresen tanulnak, pontosabbak lesznek, esetleg kevesebb édességet esznek, nagyobb rendet tartanak maguk körül. Ezek a fogadalmak mind nagyon jók és hasznosak, ha betartják őket. De a legtöbb nekibuzdulás mégis kudarcba fullad sokszor már az első héten. Mi a kudarc oka és hogyan tehetsz ellene?

 

Túl nagy lépés

Eddig ki se tetted a lábad a házból, de most megfogadtad, hogy tíz kilométert futsz minden szombaton? Nem sok ez egy kicsit? Minden nagy teljesítményben rengeteg munka van, és minden eredményt fokozatosan, következetes munkával érnek el. Először fuss egy percet, majd ötöt egy perc séta, egy perc futás váltogatásával. Akármi is a célod, bontsd apró lépésekre, és adj időt magadnak, hogy elérd a következőt.

 

  

 

Idegen terep

Eddig a cérnát sem tudtad a tűbe fűzni, és most megfogadtad, hogy hímzel egy ágytakarót? Szép cél, de először – gyakorlásképpen – egy egyszerűbb, kisebb takaróval kezd pl. a babád számára vagy egy párnával a cicád fekhelyére. Ha munka közben kiderül, hogy a hímzés valahogy neked mégsem megy igazán, sebaj! Legalább rájöttél, mi az, ami nem neked való foglalatosság. A lényeg, hogy egy kisebb feladattal kezdj, és közben megtapasztald, tetszik-e a dolog egyáltalán.

 

Egy elmulasztott nap

Megfogadtad, hogy mindennap olvasol, de tegnap se került rá sor, és ma sem lesz rá időd. Ezzel meg is bukott a terv, és már oda is az egész fogadalom? Dehogy! Legyél engedékenyebb magaddal! Iktass be egy pótnapot a következő héten, vagy lazíts az elvárásokon. A lényeg, hogy egy kudarcos nap után ne add fel a tervedet, hiszen minden új nap egy újabb lehetőség!