Gyáva, mint a nyúl, fut, mint a nyúl – szoktuk mondani. Valóban gyáva állat volna a nyúl? Tény, hogy az ellenségét nem szokta megtámadni, nem ökleli föl az agyarával, nem rúgja oldalba a patájával, nem fecskendez rá mérget a zápfogából, hisz ilyen védekező eszközei neki nincsenek is.

 

A menekülés bajnoka

Van jó hosszú lába, hosszú füle, nagy szeme és kitűnő szaglása. Így aztán ha ellenséggel találkozik, a legjobb taktika az, hogy elfut. Felhúzza a nyúlcipőt, és menekül. Ha cikcakkban szalad, még meg is téveszti az üldözőjét, és egérutat nyer.

 

Hátrafelé is lát

A nagy szeme ugyancsak jó szolgál a nyúlnak, főleg olyankor, amikor a környéket kémleli. Ha két lábra állva felágaskodik, teljesen körbelát. Futás közben is szemmel tudja tartani az üldözőjét, látómezeje ugyanis 360 fokos. Amikor veszélyt érez, a fülét hátracsapja, és meglapul a fűben, de aztán ha nincs tovább mire várni, előkapja a nyúlcipőt, és uzsgyi!

 

  

 

Ki az ellenség?

Ellenségből bőven van, hiszen a ragadozó madarak, a rókák, farkasok, kóbor kutyák és macskák, a görény, a nyest mind szereti a finom nyúlpecsenyét. Igaz, elsősorban a tapasztalatlan fiatal állatok vagy az öregek és a betegek esnek áldozatul. Mert ha egy kifejlett állat nekiiramodik, cikcakkban olyan gyorsan vágtázik, hogy szinte minden üldözője messze lemarad. A nagy ellenséggel, a modern mezőgazdasággal szemben azonban még a cikcakkos taktika is hatástalan. Főleg nyár derekán, amikor az aratást követően felszántják a földeket, a nyulak hatalmas területeken egyik napról a másikra élelem nélkül maradnak. A megmaradt területekre zsúfolódnak, ahol viszont a zsúfoltság miatt fertőző betegségek ütik fel a fejüket köztük, és nyár végére sokan elpusztul közülük.

 

  

 

Ahol a nyúl az ellenség

Zsenge húsáért az emberek is igen régóta kedvelik, és már az ókorban háziasították a nyulat. A későbbi századokban aztán Európán kívüli földrészekre is betelepítették, néhol akkora sikerrel, hogy az új lakók túlságosan is elszaporodtak. Mint például Ausztráliában, ahol egyenest irtó hadjáratot indítottak ellenük, mert lelegelték a birkák elől a füvet. A világ számos helyén a természetben egyenest kártevőnek számít a nyúl.

 

 

Tudtad?

A házi nyúl őse, az üregi nyúl eredetileg csak az Ibériai-félszigeten és Észak-Afrikában volt honos. A háziasítása nyomán azonban a tengeren túl is elterjedt.