Ősszel gyakran húz el felettünk az égen egy-egy lúdcsapat. Könnyű észrevenni, hiszen a ludak még fent a magasban is hangosan gágognak. Egészen különös látvány a vonulásuk azért is – megfigyeltétek? – mert mindig szinte tökéletes V alakban repülnek.

Októberben még javában tart a madárvonulás. A nálunk költők többsége ugyan már jórészt útra kelt a melegebb vidékek felé, de az itt telelők nagy csapatai még mostanában érkeznek. Például a vadludak, ősszel érkeznek, és kora tavasszal repülnek vissza az északi tájakra.

 

A műholdas jeladók

Az ornitológusok műholdas jeladókkal látnak el sok-sok madarat, és figyelik őket. Az összegyűjtött adataikból egyre több mindent megtudunk mi is a madarak életmódjáról, viselkedésükről. Azt is tudjuk, hogy melyik csapat honnan érkezik hozzánk. A nagy lilik pl. a sarkkörön túlról. Akár 7000 km-t is repülnek, míg költőhelyükről a Kárpát-medencébe eljutnak. Útjuk majd négy hónapon át tart, igaz jó pár pihenővel.

 

  

 

Az örök vándorok

A vetési ludak a nyarat a hatalmas eurázsiai tundrákon töltik. Európába két útvonalon érkeznek, az egyik a szárazföldön át vezet, a másik a tengerpartok mentén. A szárazföldön vonulók telelnek nálunk, a tengerpartot követők pedig Nyugat-Európában. A télen át aztán a két nagy telelőközpont között folyvást repkednek egymáshoz látogatóba a csapatok.

 

Kihúzás és behúzás

Amíg csak nálunk vannak, folyvást lehet gyönyörködni a lúdcsapatok látványos repülésében. Hiszen minden reggel nagy lármával, gágogással „kihúznak” az éjszakai szálláshelyekről, a tavak, folyók védelméből, este pedig „behúznak”. A napot jórészt a szántóföldeken, őszi vetéseken, kukoricatarlókon töltik legeléssel. Ha hidegre fordul az idő és havazik, továbbállnak dél felé.

 

  

 

A takarékos ludak

A nagy utak megtételéhez, a sok vándorláshoz sok energia kell. A ludak megtanultak takarékoskodni az erőforrásaikkal. V alakban is azért repülnek, mert azzal sok energiát megspórolnak. Repülés közben a szárnyukat döntve tartják, s úgy lapátolják maguk körül a levegőt, hogy annak az áramlása őket, de az utánuk haladatót is segítse – ha összehangolja a szárnymozgását a vezérmadáréval.

 

 

Tudtad?

A Kárpát-medencében előforduló vadludak közt egyedül a nyári lúd marad nyárra is nálunk, és itt költ. Fészkét tavak és mocsarak nádasaiba, gyékényeseibe rakja. A vízparthoz közeli helyeket kedveli, és nem szereti, ha háborgatják.