A karácsonyi szünetben sok bejglit és szaloncukrot ettél? Bizony azt jó lesz ellensúlyozni minél több mozgással. A szünetnek ugyan már vége, de még tart a tél, és nagyszerű dolog a friss, hideg levegőn ugrándozni a szabadban. Hát még ha szánkózni, korizni, síelni is lehet!

 

Ha van hó

Ha olyan szerencsés vagy, hogy nálatok esett a hó, vagy el tudsz utazni havas vidékre, kirándulni a hegyekbe, ne habozz, használd ki a lehetőséget, amit ez a téli csoda kínál! Sízés, lesiklás és sífutás, snowboard, szánkózás, hóemberépítés – a legélvezetesebb téli szórakozások a szabadban! Sízéshez fontos, hogy a léc és a cipő megfelelő méretű és jó minőségű legyen. A kiválasztásukhoz kell egy kis hozzáértés, de ezt bízd a felnőttekre. Ugyanígy a snowboardhoz a jó hódeszka, a szánkózáshoz a gyors szánkó beszerzését is. Ha a nap nagy részét aztán a havas pályán töltöd, annak megfelelően öltözz is fel. A felsőruhád legyen szélálló, vízhatlan és meleg. A síruhák jó esetben ilyenek. Kesztyű, sapka, sál, sisak és napszemüveg is kell. Fontos, hogy könnyen tudj mozogni bennük, ne legyenek szűkek, de ne is lötyögjenek rajtad. A kesztyűd is vízhatlan legyen, és ne essen le a kezedről. Divatosak az élénk színű, feltűnő mintás darabok, ráadásul praktikusak is. Az ilyenben messziről észrevenni a pályán szélsebesen felén közeledő alakot. A napszemüveg, illetve a síszemüveg azért kell, hogy védje a szemed a hóról visszaverődő erős fénytől, a sisak az eséseknél véd. A bőrödet fényvédő téli krémmel és szájfénnyel védd a havas tájban, hegyekben az UV sugárzás és a szél ellen. A nyakadra praktikus csősálat válassz, az nem fog lesiklás közben letekeredni a nyakadról, és jól elfér a sídzseki alatt.

 

  

 

  

 

Ha nincs hó

De mi legyen, ha nem a hegyekben laksz, és nincs hó? Akkor se heverj egész hétvégén a kanapén! Irány a koripálya! A téli hónapokban legtöbb városban van kisebb-nagyobb ideiglenes korcsolyapálya, faluhelyen befagyhat a tó vagy a patak, és ha kitartóan gyakorolsz, igazi jégtáncos válhat belőled. Korcsolyát sok helyen kölcsönözni is lehet. Válassz megfelelő méretűt jó élekkel. Főleg eleinte legyen rajtad sisak, könyök- és térdvédő, hogy megvédd a csontjaidat az ütésektől. A kesztyű és a feltűnő színű felső, dzseki itt is kötelező!

 

     

 

Ha jég sincs

Lehetséges, hogy a korcsolya nem a te sportod, hó helyett eső esik nálatok, de ez ne tántorítson el. Vedd elő a vízhatlan túrabakancsot, öltözz rétegesen a víz- és szélálló hosszú túrakabátod alá, fogd a fülvédős sapkád, a kesztyűt, és irány az erdő! Vidd magaddal a családot és a kutyát is! Mert túrázni januárban is lehet, és az is igazi téli sport!