Legyünk csak őszinték, a mozgás nagyon is fárasztó dolog! Akár futsz egy picit, akár túrázol, biciklizel, labdázol vagy úszol, érezheted, hogy az izmaidnak milyen keményen kell dolgozniuk. Sőt!

Még az arcod is kipirosodik, jól leizzadsz, és nehezebben kapsz levegőt. Elsőre ez nem hangzik valami jól, mégis ha hiszed, ha nem, a mozgás a lehető legjobb dolog, amit tehetsz a testeddel, lelkeddel. Most pedig azt is megbeszéljük, miért.

 

Mi a testmozgás?

Először is tisztázzuk, mi az, hogy testmozgás. Képzeld el, a testünkben több mint 650 izom van, viszont nem mindegyiket tudjuk mi magunk mozgatni. Vannak izmaink, a simaizmok és a szívizom, amik önálló életet élnek. Simaizom van például a beleinkben, a szívizom meg, ahogy a nevéből is sejtheted, a szívünket pumpálja folyamatosan. Nem is csoda, hogy nem mi irányítjuk ezeket az izmokat. Gondolj csak bele, milyen veszélyes lenne, ha meg tudnánk állítani a szívünket, vagy visszafelé mozgathatnánk az ételt a beleinkben. Nagyon sok olyan izmunk van viszont, amit az akaratunkkal tudunk irányítani. Ezek az izmok a csontjainkhoz csatlakoznak. Így amikor összehúzzuk vagy elengedjük őket, a csontvázunkat mozgatjuk velük. Éppen ezért vázizmoknak is hívjuk őket. Testmozgásnak pedig azt nevezzük, amikor a vázizmaink sokszor egymás után szándékosan összehúzódnak.

 

  

 

A húsleves és a rántott hús

De mi történik a testünkben, amikor mozgunk? Ehhez először is meg kell ismerkednünk az izmainkkal. Szerencsére az ember izmai nagyon hasonlítanak az állatéira, így ha hétvégén főzés közben anyukád vagy apukád engedi, vizsgáld csak meg nyugodtan a húslevesbe vagy rántott húsba kerülő husit, hiszen az is ugyanúgy izom, mint a mi testünket mozgatók. Látni fogod, hogy az izmokon van egy vékony, fehér, nyálkás réteg. Ezt kötőszövetnek mondjuk. Az a feladata, hogy összefogja az izom rózsaszínes részét, amiben az izomsejtek laknak. A kötőszöveten és az izomsejteken kívül persze vannak erek és idegek is az izmokban. Az ereket láthatod is a husiban, hiszen sötétpirosas vagy kékes színük van. Amikor egy izmunkat össze akarunk húzni, a parancsot az agyunk adja ki. Ha ez a parancs a sok-sok elágazó idegen keresztül az izmunkhoz elér, hihetetlen dolog történik: az izomsejtek hirtelen összeugranak, és ducibbak lesznek. Mindehhez persze üzemanyagra is szükség van. Az üzemanyagot, vagyis az oxigént és a cukrot az izmok a saját raktáraikból és a bennük lévő erekből veszik fel.

 

     

 

Amikor mozgunk

A mozgáshoz az izmainknak nagyon sok oxigénre és cukorra van szükségük. Hogy ezt megkapják, a testünk több dolgon is változtat mozgás közben:

az izmokban az erek jól kitágulnak, a testünk többi részén viszont összeszűkülnek, így jó sok vér eljut az izmokba,

a szívünk is gyorsabban ver (felgyorsul a pulzusunk), és erősebben kezd pumpálni, hogy minél több vért lökjön ki egyszerre,

szaporább lesz a légzésünk, sokszor lihegünk, és igyekszünk nagyobb levegőt venni, hogy több oxigén jusson a testünkbe,

az anyagcserénk is felgyorsul, ami azt jelenti, hogy a testünk próbál minél több cukrot (és más tápanyagot) eljuttatni az izomba úgy, hogy a saját raktárait kiüríti. Vagyis például elkezdi a rajtunk lévő zsírt lebontani.

 

Miért érzed jól magad tesi után?

Végső soron bármennyire is fárasztónak tűnik a mozgás, nemcsak az izmaink, hanem a szívünk és a tüdőnk is erősödik közben, a testünk pedig formálódik, izmosabb lesz. Sőt! A kutatók arra is rájöttek, hogy mozgás közben olyan icipici anyagok (hormonok) is keletkeznek, amik boldogságot okoznak nekünk. Nem is csoda, hogy edzés, tesióra után nagyon jól szoktuk érezni magunkat, ugye? Ha sokat és rendszeresen mozogsz, hozzászoksz ezekhez a változásokhoz, és nemcsak szép és egészséges lesz a tested, hanem kevesebbszer leszel beteg, a szíved és a tüdőd pedig annyira megerősödik, hogy szinte olyan leszel, mint egy szuperhős!

 

 

Mennyit sportolj?

Nincs olyan szabály, amely megmondaná, hogy mennyit is kell pontosan mozognod, sportolnod ahhoz, hogy egészséges legyél. Van viszont pár tanács, amit érdemes megfogadnod:

Soha ne erőltesd túl magad, a mozgás öröm legyen az életedben, ne pedig valami fájdalmas dolog.

Az izzadás miatt sportolás közben mindig figyelj rá, hogy eleget igyál, lehetőleg friss vizet.

Nagyon fontos, hogy ne csak egyszer-egyszer, hanem rendszeresen sportolj. Válassz olyan sportot, amit sokáig és akár mindennap szívesen csinálsz. Hidd el, megéri kitartónak lenni, hiszen a jó egészségnél és jó közérzetnél a világon semmi sem fontosabb!

 

Őszi Zoltán rajzai