Mi leszek, ha nagy leszek? 11. rész

Idegenvezető

 

Szeretsz utazni, kirándulni, messzi tájakat látni? Érdekelnek más népek szokásai? Akkor az idegenvezető kiváló foglalkozás lehet a számodra. Már csak néhány idegen nyelvet kell megtanulnod hozzá!

Amikor kicsi voltam, szüleimmel sokat utaztunk. Főleg nyáron a vakációban. Kirándultunk hegyekben, nyaraltunk tavaknál, tengernél, jártunk zajos, fényes nagyvárosokban. Sok helyen csak meresztgettem a szemem. Nem értettem, mi hogyan van, miért van másképp, mint nálunk. Aput meg anyut kérdezgettem. Ők értik-e, mit beszélnek körülöttünk az emberek? Szerintük miért mutogatnak annyit? Vagy miért adnak három puszit egymásnak, mikor nálunk mindenki csak kettőt ad? Nálunk miért nincsenek királyok, máshol meg vannak? Apu meg anyu persze nem mindig tudta a választ. Olyankor elintézték azzal, hogy járj utána magad.

 

Idegenvezetés   Idegenvezetés

 

Hát én utána is jártam, amint hazaértünk. Így szerettem meg azokat a könyveket, amelyek utazásról, más országokról, népekről szólnak. De minél többet olvastam, annál kíváncsibb lettem. S így lettem idegenvezető. Járom a világot, és nemcsak könyvekből, hanem a valóságban is ismerkedem vele. És amikor egy helyet már jól ismerek, oda másokat is elvezetek. Segítek, hogy ők is megismerjék, jót kiránduljanak, pihenjenek azon a helyen. Érdekes történeteket mesélek nekik róla. Közben ügyelek, nehogy eltévedjenek. Mindenben elirányítom őket. Merre van a vidámpark, a kastély, mikor zárnak a boltok, hol lehet legjobb fagyit venni. Ezeket én azért is tudom, mert meg tudom kérdezni, értem az ottani emberek nyelvét. Már sok idegen nyelvet megtanultam az anyanyelvem, a magyar mellett. Te hányat tudsz?

 

Tudod-e?

 

Idegenvezetés azóta létezik, amióta csak az emberek utaznak, vagyis nagyon régóta. A régi rómaiak például különösen szerettek utazni. Gyakran jártak a gyógyvizekhez gyógyulni. Az akkori olimpiai játékokra is sokan elmentek, a hatalmas birodalom legtávolabbi részéből is. A híres helyeket meglátogató emberek kalauzolására, a szép épületek bemutatására pedig már akkor is idegenvezetőket alkalmaztak.

 

Kabóca-lexikon

 

 KabócaTurizmus: azt jelenti, hogy az emberek elutaznak otthonról valahová, és mást csinálnak, mint otthon szoktak. Ott pedig gondoskodnak az ellátásukról, a pihenésükről, szórakozásukról és arról, hogy megismerjék azt a helyet. Manapság sok vidéken fejlett a turizmus, vagyis sokan látogatnak oda, az ellátásuk sok embernek ad munkát, s az országnak komoly bevételei származnak belőle.

 

Colosseum   Idegenvezetés   Zarándoklat

 

Zarándoklat: bizonyos helyeket a világban szent helyeknek tartanak, mert valamikor régen ott a legenda szerint csodás dolog történt. Az ilyen helyekre manapság is sokan elzarándokolnak, hogy együtt imádkozzanak és részesüljenek valami magasztos dologban. Régen az emberek gyalogosan tettek meg sok száz kilométert, hogy ezekre a helyekre eljussanak.

 

Városnézés: a gazdag nemesifjak évszázadokkal ezelőtt kötelezően nagy körutazásokat tettek Európában, hogy ismerkedjenek a világgal. Útjuk során meglátogatták a jelentős városokat. Megcsodálták nevezetes épületeiket, értékes műkincseiket. Biztosan a finom ételeket is megkóstolták közben – akárcsak mi, amikor turistáskodunk.