Lesula

 

Lesula, az új majomfaj

Színpompás új majomfajt fedeztek fel az amerikai kutatók Afrika középső részén, Kongóban. Meglehetősen elhagyatott területen, 2-5 fős csoportokban élnek ezek a félénk, csendes állatok.

Az odavalósi emberek lesulának nevezik őket. Főként növényekkel táplálkoznak. A hímek átlagosan hét kilogramm súlyúak, a nőstények ennél jóval kisebbek. Arcuk nekik is teljesen csupasz ugyan, de körülötte vastag, szőke sörény található. Testük egyes részeit vörös és azúrkék foltok borítják.

 

Lesula   Lesula

 

A díjnyertes lego odú

Energiatakarékos, sőt energiát termelő épületek tervezésével versengenek manapság a mérnökök. Egy spanyolországi versenyen fiatal magyar kutatók nemrégiben például teljesen önfenntartó napelemházat mutattak be. Odoonak, vagyis odúnak nevezett házuk legószerűen elbontható, könnyen szállítható és bármikor újraépíthető. De a lényeg mégis inkább az, hogy a különleges megoldásoknak és az óriási napelemeknek köszönhetően a ház háromszor (!) annyi energiát termel, mint amennyit elfogyaszt.

 

Odoo   Odoo   Odoo

 

Egyre gyorsabban olvad a sarkvidékek jege

Sajnos már a közeli jövőben óriási problémákat okozhat, hogy egyre gyorsabban olvad a sarkvidékek jege. A kutatók szerint az Északi-sarkon néhány év múlva jégmentes lesz a nyár. Ilyenre pedig az emberiség történetében még aligha volt példa. A Déli-sark környékén is hasonló a helyzet. A gleccserek itt is évtizedek óta folyamatosan olvadnak, vízkészletük pedig az Atlanti- és a Csendes-óceánba folyik. Ez azért is baj, mert így megemelkedik a tengerek vízszintje és veszélybe kerülnek a tengerparti élőhelyek. Az olvadás ráadásul előbb-utóbb megváltoztathatja a nagy tengeri áramlásokat, s ennek az egész Földet érintő hatásai lehetnek.

Jégolvadás   Jégolvadás   jégolvadás