Ősz

 

Ősz derekán már egyre hidegebb reggelekre ébredünk. Kinézve az ablakon, láthatjuk, hogyan megy át élénk narancssárga és piros, majd gesztenyebarna színbe a bokrok és a fák leveleinek harsogó zöldje. Nem kell sokat várnunk, s az első nagyobb esőzések és talaj menti fagyok hatására a levelekből csokoládébarna szőnyeg válik. Milyen jólesik ezen az illatos puhaságon a járás a hétvégi túrákon!

 

A legtöbb virág régen elnyílt. De van egy, amelyiket könnyű szívvel nevezhetünk az ősz utolsó virágának, s ez a krizantém vagy másképpen margitvirág. Kedvelt dísznövény az egész világon. Nálunk főképp a sírkertek virágaként ismert, Ázsiában azonban gyógynövényként is használják, sőt egyik fajának a levele és virága ehető is.

 

Krizantém   Csipkebogyó  

 

A csipkebogyó piros termése már messziről kiviláglik a szürke háttérből, amikor az őszi határt járod. Ennek az igen fontos gyógynövénynek a becsületes neve vadrózsa vagy gyepűrózsa. Terméséből teát készíthetsz, amely magas C-vitamin tartalma miatt különösen ajánlott a hideg téli hónapokban.

 

Gesztenye

 

A vadgesztenye semmi rokonságban sem áll az ehető, azaz a szelíd gesztenyével. A vadgesztenyék legtöbb faja a melegebb éghajlatot kedveli, de a közönséges vadgesztenye nálunk is vígan megél. Talán te is észrevetted már, hogy a legtöbb gesztenyefalevélen barnás, elszáradt foltok vannak. A foltok néha szinte teljesen elborítják a levél felületét. A tettes egy molylepkefaj, amelyiknek néhány évtizeddel ezelőtt még a hírét sem hallották mifelénk. A nyolcvanas évektől azonban egyre több kárt okoz az európai gesztenyésekben.

 

Feladat:

 

Gyűjts egy zsákba gesztenyefalevelet! Otthon kiterítve az asztalon osztályozd őket: rakd külön kupacba az egészséges és külön egy másik kupacba a foltos leveleket! Aztán számold meg mindegyik kupacban a leveleket! Melyikben van több? Végül készíts rövid kimutatsát arról, hogy a gesztenyefát vagy a gesztenyést, ahonnan a leveleket gyűjtötted, szerinted mennyire támadták meg a molylepkék!