Süni

 

Téli szállás sünöknek

November közepe táján a sündisznók téli álomra vonulnak. Ilyenkor a hőmérséklet tartósan 6 °C alá süllyed. A hideg jelzés a sünöknek, hogy ideje téli üzemmódba kapcsolni. Ha megfelelő helyet találnak maguknak, fel sem ébrednek április végéig.

A kert kiváló téli szálloda lehet a tüskéshátúaknak. Nem kell hozzá mást tennünk, csupán néhány kupacot készíteni a lehullott falevelekből. A levélhalom jó szigetelő képességénél fogva megvédi a sünöket az időjárás viszontagságaitól. Még jobb, ha a kertben van komposztláda. Ebbe valószínűleg még szívesebben beköltöznek majd szúrós barátaink a hideg hónapokra.

 

Süni   Süni

 

Megmenekülhet a hegyi gorilla

Az elmúlt két év alatt közel százzal nőtt a természetes élőhelyükön élő hegyi gorillák száma. A szakemberek szerint így nagyobb az esélye annak, hogy ez a súlyosan veszélyeztetett faj megmenekülhet a kihalástól.

Hegyi gorilla   Afrika, hegyi gorilla   Hegyi goriila

 

A hegyi gorillák Afrika nemzeti parkjaiban, nagy magasságokban élnek. Gyümölccsel, hajtással, levéllel, termesszel táplálkoznak. Nagyon békés, társaságkedvelő állatok. Pusztulásuk legfőbb okozói az orvvadászok, az emberektől származó betegségek és a nemzeti parkok közelében zajló olajkitermelés, ami nagy környezetszennyezéssel jár. Jelenleg 880 hegyi gorilla él Afrikában.