Mi leszek, ha nagy leszek? 19. rész

Szakács

 

A születésnapomon egyszer elmentünk egy étterembe ebédelni. Ezerféle étel közül lehetett választani. Anyu nagyon boldog volt, hogy most őt is kiszolgálják, és nem neki kellett főznie. Az asztalunkat csak egy üvegfal választotta el a konyhától. Jól lehetett látni, ahogy a szakácsok sürögtek-forogtak a tűzhely körül.

Egyikük villámgyorsan darabolta a zöldséget, a másik húst sütött és mártást kóstolt, a harmadik palacsintát dobált, a negyedik az ételt díszítette a tányérokon. Megkérdeztem anyut, miért kell feldíszíteni az ételt, úgyis mindjárt megesszük. Anyu szerint azért, hogy ne csak finom, hanem szép is legyen, annál jobb étvággyal fogyasztjuk el.

 

Szakács  Étterem

 

Alig győztem kivárni, hogy végre a mi ebédünket is feltálalják. Már nagyon éhes voltam. A kedvenceimet kértem, gyümölcslevest túrós palacsintával. Egy szempillantás alatt befaltam mindent. Utána folyvást azt terveztem, hogy egyszer majd én is egy ilyen szép konyhában dolgozom, finom ízek és illatok között. És szakács lettem. Amikor megkapom a rendelést a pincérektől, nagy gonddal készítem el az ételt. Olyan ez, mint amikor ajándékot készítünk valakinek. Szeretnék az étellel örömet szerezni, mint amilyet én kaptam akkor, kisgyerekként.

 

Tudod-e?

 

A régi időkben nem késsel-villával ettek az emberek, hanem kézzel. A leveseshez kanalat használtak, a húsokat kézzel és késsel tépték szét még a királyok is. Magyarországon Mátyás király udvarában használtak először villát, Budán. Az eszközt a királyné, Beatrix kapta a nővérétől Itáliából. A régi írók úgy mondják, Mátyás király is megtanult késsel-villával enni, de mindig jobban kedvelte a kézzel evést, és soha sem pecsételte le közben a ruháját.

 

Visegrádi lakoma   Iskolai menza

 

Kabóca-lexikon

 

KabócaA főszakács a konyha főnöke. A munkája nagyon sokrétű. Gondoskodik az élelmiszerek beszerzéséről. Megtervezi és összeállítja az étlapot, az ételek tálalását. Kiosztja a szakácsoknak a munkát, hogy melyikük mit főzzön. Mindent ellenőriz, és közben ő maga is főz.

 

A menü az étteremben előre összeállított két vagy három fogásból álló ebéd. Az a vendég, aki siet, gyakran ezt választja, mert nem kell várnia, míg elkészül az étel, és olcsóbb is szokott lenni, mintha külön-külön rendelne több fogásból.

 

Éttermi fogás   Zöldségek 

 

 

A Michelin-csillag a legjobb éttermek kitüntető jelzése a világon. A gumiabroncsokat gyártó francia Michelin úr ötlete volt, hogy egy könyvet készítsen a Párizs környéki legjobb éttermekről és szállodákról, ahova a turistáknak érdemes az autóval kitérni. (Hadd kopjon és fogyjon a gumiabroncs! A Michelin márkájú gumiabroncsok ma is világszerte ismertek.) A Michelin-csillagos éttermek könyvét azóta minden évben kiadják. Titkos kóstolók járják a világ éttermeit, hogy eldöntsék, abban az évben melyik éttermek érdemlik meg a kitüntető címet. Minden szakács álma, hogy az ő étterme is szerepeljen egyszer ebben a könyvben.

 

A jó szakács ügyel arra, hogy egészséges ételeket kínáljon a vendégeknek. Az étlapot úgy állítja össze, hogy sok gyümölcsös, zöldséges, halból, sajtból készült étel szerepeljen rajta, és az emberek ne hízzanak el és ne betegedjenek meg.