A nagy madárvonulás már augusztus elején elkezdődött. Az igazi csúcs azonban majd akkor várható, amikor sárgulni kezd a fák lombja, és gyorsan rövidülnek a nappalok.  A tollas vándorok minden ősszel jórészt ugyanabban az időben indulnak útnak. Mintha csak menetrend szerint közlekednének a nagy légi utakon.

A kabasólyom szeptemberben kel útra. Délnek veszi az irányt, Afrikába vonul telelni. Legközelebb áprilisban látjuk őt viszont a mezők fölött,  ártéri erdőkben. Hegyes-dombos tájon vagy sík vidéken egyaránt találkozhatunk majd vele.

 

A nagy vadász

Mint rokonságában mindenki, ő is ragadozó madár. Nagy területeket bejár, pontosabban berepül a zsákmány után. Rovarokra, főleg szitakötőre, néha denevérre vadászik, de elkapja röptükben az énekesmadarakat, nyáron még a fiatal, fészkéből éppen csak kirepült füstifecskét és molnárfecskét is.

 

      

 

A fészekfoglaló

Építőmesterként nem híres. Nem szeret fészket rakni, inkább másokét foglalja el, s abba rakja a tojásait. Legtöbbször egy-egy varjúfészekbe költözik a párjával, föl a magasba, a fák tetejére.  Májusban-júniusban fog a családalapításhoz.  A tojásokból egy hónap múlva kelnek ki a kissólymok, és egy következő hónap múlva már repülni is tudnak.  Igyekezniük kell, hiszen hamarosan útnak indul a család. És melyik ifjú sólyom akarna lemaradni a nagy kalandról, hogy meglássa Afrikát?!

 

Feladat

Mérd föl, a lakóhelyeden és környékén szeptemberben hány üres, elhagyott madárfészek van. Milyen madár költözhetett el belőle?